Muslimer ber under en markering av slutten på ramadan i et utstillings­lokale i Marseille den 28. juli 2014. Foto: Claude Paris / AP / NTB.

En meningsmåling som opinions­instituttet Ifop har utført blant muslimer i Frankrike, viser at 78 prosent av de spurte mener at den franske sekulariteten slik den praktiseres er diskriminerende mot muslimer.

I henhold til målingen, som er utført på oppdrag fra den fransk-arabiske tv-kanalen Elmaniya.tv, mener 44 prosent at sekulariteten er «svært diskriminerende» og 34 prosent «nokså diskriminerende» mot muslimer, melder Le Figaro.

75 prosent ønsker seg helligdager for andre religiøse høytider enn kristne, og den samme prosentandelen ønsker seg offentlig finansiering av religion og presteskap i Frankrike.

De yngste viser sterkest tilbøyelighet til fundamentalisme:

På den annen side er det bare 47 prosent av muslimene som ønsker å tillate heldekkende slør (forbudt i offentligheten etter en lov fra 2011). Denne andelen øker til 66 prosent blant muslimer under 25 år, et tegn på en sterkere avvisning av sekularismens prinsipper blant de yngste muslimene.

72 prosent misliker forbudet mot islamsk bekledning som abaya og qamis, altså lange kapper og kjortler, i skolen.

54 prosent mener at jenter bør ha rett til ikke å delta i svømmeundervisning av religiøse grunner, mens 50 prosent mener at elever bør kunne nekte å delta i en hvilken som helst undervisning som «krenker deres religiøse tro».

De unge er også de største tilhengerne av islamistisk vold: Der 16 prosent av alle spurte ikke tar fullstendig avstand fra terroristen som knivdrepte læreren Dominique Bernard i Arras, er den tilsvarende andelen blant skoleelever over 15 år hele 31 prosent.

Den franske antropologen Florence Bergeaud-Blackler, som er forsker ved CNRS og har gjort undersøkelser av Det muslimske brorskapet i Frankrike, sier i en kommentar at meningsmålingen viser det hun kaller halaliseringen av adferden blant muslimer i Frankrike.

– Brorskapets hegemoni på det religiøse området kommer nå til syne i meningsmålinger blant muslimer i Frankrike. Et halvt århundre med islamistisk press har gitt frukter, fastslår hun ifølge Le Figaro.

– Litt etter litt gjør Muslimbrødrene samfunnet sharia-kompatibelt

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.