Statsminister Jonas Gahr Støre redegjør i Stortinget om situasjonen i Midtøsten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) beskrev angrepet Hamas startet mot Israel lørdag som terror og krigsforbrytelser da han redegjorde i Stortinget.

Det har fra politisk hold, blant annet fra Høyre og FrP, vært etterlyst en tydeliggjøring i regjeringens begrepsbruk omkring terrorangrepet Hamas innledet mot Israel i helgen.

Statsminister Støre ba tirsdag om få holde en redegjørelse for Stortinget om situasjonen i Midtøsten etter at Israel ble angrepet av Hamas lørdag morgen.

NTB melder om saken.

Da Støre etter den ordinære spørretimen onsdag inntok talerstolen i Stortinget, innledet han med å si at regjeringen har den dypeste medfølelse med dem som har opplevd vold, drap og mishandling.

Terrorbegrepet ble nå tydelig brukt.

– Omfanget sjokkerende. Det kan ikke beskrives som annet enn terror. Som krigsforbrytelser, sa Støre.

Han lot likevel være å karakterisere Hamas som en terrororganisasjon, slik andre partier har bedt ham om å gjøre.

Han understreket at det er Hamas som har ansvaret for angrepet, ikke den palestinske sivilbefolkningen eller den palestinske selvstyremyndigheten.

– I denne stund kan ikke vi straffe det palestinske folket for Hamas’ ugjerninger. Dét ville være å gjennomføre en kollektiv avstraffelse av et helt folk, sa Støre.

I denne forbindelse unnlater han å nevne at Hamas er valgt av nettopp den befolkningen han nå karakteriserer som helt uskyldig, og at Hamas ikke har møtt nevneverdig motstand eller opposisjon på hjemmebane i alle de årene de har bedrevet systematisk terror mot Israel.

Støre advarte mot å stanse humanitær bistand til den palestinske sivilbefolkningen. Både Sverige og Danmark har nylig besluttet å innstille slik pengeoverføring til et regime som bedriver terror av det omfang man nå har sett.

Men Norge velger altså å fortsette å holde pengekranen åpen.

Støre understreket imidlertid at norsk bistand ikke under noen omstendigheter vil gå til Hamas-kontrollerte institusjoner.

Han nevner ikke hvilke institusjoner av betydning som ikke er kontrollert i Hamas i det strengt autoritære regimet som råder på Gaza-stripen.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.