En tidligere kamp på Holmlias hjemmebane Lusetjern Kunstgress, hjemmelaget i rødt. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Politiet ønsket å flytte lokaloppgjør ut av byen av «sikkerhetsmessige årsaker». Det førte til at kampen nå er avlyst.

Fotballklubbene Holmlia og Klemetsrud holder begge til sørøst i Oslo, i et av byens mest flerkulturelle områder. Her har det også vært mye konflikter og voldelige oppgjør mellom ulike grupperinger.

Politiet fryktet at et lokaloppgjør på fotballbanen ville kunne føre til bråk og vold mellom rivaliserende grupper blant publikum.

Derfor anbefalte politiet at kampen ble flyttet til «nøytral grunn», uten tilskuere, på Strømmen, nord for Oslo.

Det var ikke lagene så interessert i, og det endte med at kampen ble avlyst. Holmlia fikk tildelt seier 3-0 uten spill.

Avisa Oslo omtaler saken:

Søndag skulle Holmlia, som til daglig spiller i fjerdedivisjon, møte Klemetsrud. Sistnevnte holder til i sjettedivisjon, og lagene skulle møtes i kvartfinalen i Oslomesterskapet for menn, skriver avisen.

Politiet: – Ville redusere risikoen

Kampen ble flyttet fordi politiet mener det er fare for konflikter og vold i forbindelse med arrangementet.

Aram Meradi fra Holmlia mener dette var grunnløst, og forsikrer at det var tatt forholdsregler i forkant av kampen.

– Vi hadde snakket med forebyggende, moskeene rundt og lederskikkelser i de forskjellige miljøene. Kampverter var også bestilt, så alt lå til rette for en fin kamp, sier han.

Politiet bekrefter til Avisa Oslo at de anbefalte NFF  (Norges Fotballforbund) å flytte kampen til en annen arena.

– Det er selvsagt leit å gi en slik anbefaling, men den kommer på bakgrunn av informasjon som politiet har fått i forkant av kampen, samt historikk og tidligere konflikter mellom miljø og enkeltpersoner knyttet til Holmlia og Mortensrud/Klementsrud, sier enhetsleder John Roger Lund ved Enhet Øst i Oslo politidistrikt til Avisa Oslo.

NFF sier til Avisa Oslo at de fikk en sterk anmodning om å flytte kampen, basert på tydelige signaler fra politiet. Den anmodningen valgte de å imøtekomme.

– Det viser seg, helt selvfølgelig og veldig naturlig, at dette ble veldig krevende for begge klubbene. Dermed lar det seg ikke gjennomføre som planlagt. Det betyr at kampen ikke spilles denne helgen, og at vi tar tak i videre håndtering i arbeidstiden på mandag, sier daglig leder i Oslo fotballkrets, Tore Jarl Bråteng.

Publikum skuffet

I stedet for å være lettet over at man unngikk det politiet mener er en åpenbar fare for enda mer bråk i dette lokalmiljøet, reagerer en del med skuffelse over at kampen ble flyttet, og så avlyst.

– Ja, det har vært flere reaksjoner enn jeg hadde forventet. Også fra folk som ikke har noen direkte relasjon til klubben, men som skriker ut og sier at de hadde gledet seg til kamp. Både gamle og unge, sier Aram Meradi i Holmlia Sportsklubb.

Daglig leder i Minotenk, Linda Noor, er blant dem som reagerer. Hun er mor til en jente som hadde gledet seg til fotballfest, i tillegg til at hun daglig jobber med såkalte minoritetspolitiske temaer og problemstillinger.

– Det er prinsipielt en viktig sak å ikke la nærmiljøet sitt bli styrt av noen få bråkmakere. Det har vært situasjoner før hvor folk har vært bekymret for at det skal oppstå en situasjon, men da satte man bare inn ekstra ressurser, og så gikk det helt fint, sier hun.

Document har tidligere omtalt saker om fotballbråk knyttet til lag fra flerkulturelle miljøer. Saken under er et eksempel på hvordan slike kamper i en del tilfeller har utviklet seg.

Les også: 

Grov vold under fotballkamp: – Sparket mot hodet til spiller som lå nede

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.