Da Sakharov var i Oslo, i 1989: Daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg, Elena Bonner og Andrej Sakharov. Foto: Morten Hvaal / NTB

Russiske myndigheter stenger Sakharov-senteret, som har jobbet for menneskerettighetene i Russland i mange år, opplyser byretten i Moskva.

Nå tvinger myndighetene Sakharov-senteret til å stenge, et senter som i mange år har arbeidet for å beskytte menneskerettighetene i Russland.

Offisielt er det byretten i Moskva som har besluttet dette, melder NTB-Reuters.

I en uttalelse fra domstolen heter det at den har «avgjort å oppløse» Sakharov-senteret, som åpnet for nesten 30 år siden.

Årsaken som oppgis, er at det har holdt ulovlige konferanser og utstillinger.

Senteret, som er oppkalt etter den nobelprisvinnende menneskerettsforkjemperen Andrej Sakharov, hadde holdt hundrevis av debatter, utstillinger og andre arrangementer siden det ble startet i 1996.

Gruppen ble kastet ut av lokalene allerede i april.

Den norske Helsingforskomité opprettet i 1980 en frihetspris i Sakharovs navn.

Tusenvis av mennesker samlet seg der i 2015 for å minnes opposisjonspolitiker Boris Nemtsov, som ble skutt og drept like ved Kreml i 2015. Et drap mange mener russiske myndigheter sto bak.

Den russiske stat har, særlig siden invasjonen av Ukraina, slått hardt ned på organisasjoner som utfordrer Kremls fortelling om krigen i Ukraina.

Mange opposisjonelle har enten forlatt landet eller er satt bak lås og slå. Så godt som all politisk frihet er borte.

Flere fremtredende menneskerettsorganisasjoner er stengt ned, blant dem Moskvas Helsingforskomité, landets eldste.

Også fredsprisvinnende Memorial, som hadde etablert seg som en grunnpilar i det russiske sivilsamfunnet, ble oppløst av russiske myndigheter sent i 2021.

Les også: 

Russisk dissident dømt til 25 års fengsel – omverdenen reagerer kraftig

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.