Jødene føler seg ikke sikre i Europa og forlater kontinentet i stort antall. Av de som er igjen sier nesten 40 prosent at de vurderer å flytte. EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas kaller det en skam:

– Data viser at 38 prosent av Europas jøder vurderer å flytte fordi de ikke føler seg trygg her. Dette er en skam og det er hver enkelt EU-stats ansvar å beskytte sine jødiske borgere.

Tusenårige jødiske samfunn utryddes

Det er ikke bare europeiske jøder som søker seg ut. Fremveksten av arabisk nasjonalisme i Midtøsten og Nord-Afrika på 1900-tallet, har utryddet tusenårgamle samfunn. 

I 1948 var det 80.000 jøder i Egypt. Idag er det mindre enn hundre igjen og de er alle eldre mennesker med begrenset livshorisont. Siden den arabiske erobringen i 640 e.Kr. har egyptiske jøder vært mer eller mindre konstant forfulgt, men de har også opplevd perioder med relativ toleranse som det henvises til når samtalen kommer inn på «fredens religion». 

Fra 88 til ni prosent på 140 år

I 1945 var det 850.000 jøder i Midtøsten og Nord-Afrika. Jødiske samfunn som hadde blomstret i Egypt, Syria, Libanon, Jordan, Irak, Algerie, Tunisia, Marokko og Jemen i 2000 år, eksisterer ikke lenger. Deres synagoger, kultursentre og historiske minnesmerker er i stor grad blitt vandalisert og ødelagt.   

Nu er det Europas jøder som bryter opp. I 1880 bodde 88 prosent av verdens jøder i Europa. I 1945 hadde denne andelen falt til 35 prosent og i dette tallet er Holocaust en faktor, i 1970 til 26 prosent og i 2020 til ni prosent. 

– Ekkoet av tidligere tiders hat gjenlyder i Europa

Overrabbiner Binyomin Jacobs ser sine barn dra. Fem av hans syv barn har forlatt hjemlandet Nederland hvor familien har bodd i generasjoner, og flyttet til Israel.

– Vi hører ekkoet av tidligere tiders hat gjenlyde i Europa og ønsker ikke at barna skal bo her. Selvfølgelig ville jeg gjerne hatt alle barna nær meg, men hvorfor skulle de bo i et land der antisemittismen blomstrer? spør Jacobs i The Times of Israel.

Denne folkevandringen legger et stort press på staten Israel og ansporer israelske statsborgere til å se seg om efter alternative destinasjoner. 

Ser til Portugal

Ifjor mottok Portugal 37 prosent flere søknader om statsborgerskap enn året før. Nesten en tredjedel av søknadene, 20.975 av 64.040 kom fra Israel og så godt som alle ble godkjent. Det kom altså flere fra Israel enn fra Brasil hvorfra det kom 18.591 søknader. Det til tross for Brasils sterke språklige og kulturelle bånd til Portugal. Søknadene fra Israel kan delforklares med at europeere kan finne kampen for tilværelsen hard og søker seg tilbake til et europeisk land.

Det kommer også store mengder jøder fra Frankrike og andre land innen Schengen-samarbeidet, til Portugal som så langt har vært forskånet for innvandrerrelatert uro av fransk/britisk/svensk kategori. Ikke alle av disse registrerer formell flytting og finner dermed ikke veien inn i offisielle statistikker.

I perioden 2015 til 2021 innvilget Portugal mer enn 54.000 statsborgerskap til sefardiske jøder:

90 000 etterkommere av fordrevne jøder tilbake i Spania og Portugal

 

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.