Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace gjør det klart at han er interessert i jobben som Nato-sjef når Jens Stoltenberg går av.

Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace er ved flere anledninger nevnt som en aktuell etterfølger etter Jens Stoltenberg som generalsekretær i Nato.

Wallace selv bekrefter at dette er noe han er interessert i:

– Jeg har alltid sagt at dette ville vært en god jobb. Det er en jobb jeg ville likt, sier Wallace til nyhetsbyrået DPA.

Samtidig forsikrer den britiske ministeren at han er godt fornøyd med sin nåværende stilling.

NTB-DPA melder om saken.

Wallace er forsiktig med å snakke for mye om sitt eventuelle kandidatur til stillingen:

– Det er ikke opp til meg å avgjøre dette, det er opp til alle de andre allierte.

Det er påpekt at Storbritannias utmelding av EU kan gjøre vanskeligere for ham å få støtte fra en del sentrale Nato-land som også er sentrale EU-land, som Tyskland, Frankrike, Italia og Spania.

Men i øyeblikket er det ikke så mange andre kandidater som fremstår som svært aktuelle, og Storbritannia er og har vært et nøkkelland i Nato siden starten i 1949.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen har også vært nevnt som kandidat. Hennes kandidatur vil være noe svekket av at Danmark nylig har hatt stillingen, nemlig ved Anders Fogh Rasmussen.

Dessuten kan det bli vel mye skandinavisk i denne jobben, med tre Nato-sjefer fra Danmark og Norge etter hverandre. Les mer under.

Stoltenberg skulle egentlig gått av i fjor, men sa ja til ett år til som Nato-sjef. Nå har han jobben fram til 1. oktober.

En sentralt plassert Nato-kilde sa nylig til NTB at det kan bli aktuelt med en ny, kort forlengelse.

I Nato er man åpenbart tilfreds med jobben Stoltenberg gjør, og i nåværende spente situasjon er det en stor fordel med kontinuitet i en slik stilling.

Les også:

Mette Frederiksen kan bli Stoltenbergs etterfølger

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.