OSLO TINGRETT: Tingrettsdommer Helen Engebrigtsen gav seks tiltalte tenåringer en kraftig reprimande i Oslo tingrett tirsdag. En av dem fikk også en advarsel: – Neste gang du gjør noe upassende, utvises du!

At dommer Engebrigtsens tålmodighet var slutt, ble krystallklart for samtlige tilstedeværende i rettssal 227 i Oslo tingrett tirsdag.

Dagen før startet rettssaken mot to 19-åringer, en 18-åring, en 17-åring og en 16-åring i Oslo tingrett. De seks er tiltalt for en rekke ran og voldsepisoder.

Allerede ved oppstart mandag, følte tingrettsdommeren behov for å komme med en utvetydig advarsel om fotoforbudet i retten: «Det inkluderer snapchat og den type ting. Det er rett og slett straffbart.»

Hun la til:

– I retten behandler man alle som er her med respekt. Det gjelder ikke minst når noen kommer og forklarer seg. Hvis man ikke oppfører seg korrekt, så blir man utvist. Og det er ikke sikkert at man da bare får lov å gå. Det kan hende man da må sitte et annet sted.

Da forhandlingene skulle starte etter lunsj tirsdag, var begeret fullt for tingrettsdommer Engebrigtsen. Med bestemt stemme og øynene rettet mot de tiltalte startet hun på en reprimande som varte i samfulle fire minutter:

– Nå skal jeg minne dere litt om oppførsel. Hvordan man oppfører seg i retten. En av dere skal også få en advarsel.

– Dere er tiltalt for veldig alvorlige forhold. Det er mulig dere ikke synes dette er veldig alvorlig, men det er veldig alvorlig. Det er grove ran og grov vold. En av de skadede havnet på sykehus i ni dager. Dette er veldig alvorlig.

– Uansett hva slags straff dere risikerer – hvis dere blir domfelt da, det tar jeg ikke stilling til – så vil dette virke inn på deres fremtid. Og det gjelder også om dere får ungdomsstraff eller ungdomsoppfølgning. Dette havner på deres rulleblad. Det betyr at det er veldig mange ting dere ikke kan gjøre, mange jobber dere ikke kan ha, og mange steder dere ikke kan reise. USA, for eksempel, vil være et vanskelig sted for dere å komme til.

– Dere er mellom 15 og 20 år gamle, mulig dere synes dere er veldig voksne, men dere er unge lovbrytere. Og jeg håper dere skjønner alvoret i den situasjonen dere er i. Hvis dere ikke gjør det, så får ikke jeg gjort noe med det. Jeg synes det er trist, men jeg får ikke gjort noe med det. Og jeg håper også at dere skjønner at deres oppførsel her i retten har ganske stor betydning for vårt inntrykk av dere. Og også hvilken troverdighet dere har. Men enten dere bryr dere eller ikke, så har jeg et ansvar for at disse forhandlingene foregår med den orden og den verdighet som loven stiller krav om, og som dere fortjener, og som de øvrige tilstedeværende også fortjener.

– Og den oppførselen jeg har sett fra flere av dere nå mens sistemann forklarte seg, og jeg la også merke til det i går, er ikke forenlig med de kravene som stilles. Man blikker ikke, man ler ikke, og man sitter ikke og kommuniserer seg imellom. Jeg mistenker at dere sitter og sender meldinger til hverandre på mobiltelefon. Det kan ikke jeg bevise, og dere vil sikkert benekte det, men dere skal ikke bruke mobiltelefon under disse forhandlingene, dere skal følge med, og dere skal ikke holde på med telefonen. Dere skal ikke le, og nå ser jeg særlig på deg. (Engebrigtsen ser på tiltalt nummer 2, Asem, journ. anm.) Jeg skjønner at man kan le av nervøsitet, men hver gang disse bildene av (dommeren nevner navnet til voldsofferet påtalemyndigheten mener ble angrepet på grunn av sin seksuelle identitet, journ. anm.), så har du ledd, og det tror jeg ikke handler om nervøsitet, derfor får du nå en advarsel…

(Asem bryter inn:) – Jeg har ikke gjort…

– Nå er du stille! Nå er det jeg som snakker! Neste gang du gjør et eller annet som jeg mener er upassende, så utvises du fra disse forhandlingene, og da skal du følge resten av forhandlingene i en annen rettssal. Du har to forsvarere, du har den ene forsvareren her, og den andre med deg. Dette er en advarsel, og den er protokollert i henhold til domstollovens § 133. Man blikker ikke, hverken øvrige tiltalte eller dommerne. Jeg ber forsvarerne om å snakke ganske alvorlig med sine klienter om hvordan man oppfører seg i retten.

– Jeg forventer at det vi har sett til nå opphører, og at dere skjønner alvoret. Det ser ut som det har sunket inn hos flere av dere, men nå får den ene en formell advarsel, men listen ligger ganske lavt for å gi formell advarsel til dere andre også, og da blir det, for å sette det på spissen, én rettssal til hver. Da får dere ikke sitte sammen. Og da blir dere altså passet på av sikkerhetspersonell, så det er ikke sånn at dere kan reke rundt i bygget her.

– Det var dagens tordentale, avsluttet tingrettsdommer Engebrigtsen.

Tilsynelatende uberørt satt Asem og flirte under siste del av dommerens reprimande.

Engebrigtsen gav ordet til aktor og forsvarerne. En av dem som tok ordet var Marte Svarstad Brodtkorb, forsvarer for tiltalt nummer 6, Mathew.

– Det er ulempen med å sitte på bakerste rad, jeg har ikke registrert dette i det hele tatt, men nå hvisket jeg til min klient og spurte om han hadde merket det, og det hadde han jo. Og det forklarer hvorfor han ikke nødvendigvis forklarte så mye som vi hadde forberedt at han skulle forklare.

Brodtkorb foreslo at klienten kunne komme tilbake med en tilleggsforklaring senere.

Onsdag fortsetter rettsforhandlingene med forklaringen til tiltalt nummer 3, Parsa. Hans forklaring må de øvrige tiltalte følge per videooverføring fra en annen sal i tinghuset.

Parsas forsvarer Thomas Klevenberg sa allerede mandag at «det er krevende for en liten gutt å forklare seg», og ba retten ta hensyn til det. 16 og et halvt år gamle Parsa er blant annet tiltalt for å ha vært med på å ha slått og sparket en ung student gjentatte ganger i kroppen og hodet slik at han fikk hjernehinneblødning og ble innlagt på Ullevål sykehus i ni dager.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.