Det amerikanske forsvaret sier de har innhentet elektronikk som kan brukes til etterretning, fra vraket av den angivelige kinesiske spionballongen.

Blant det som skal være hentet inn, er viktige sensorer som tilsynelatende kan brukes til etterretning.

– Mannskapet har klart å innhente betydelige vrakrester fra stedet, inkludert alle de viktige sensor- og elektronikkdelene som er identifisert, samt store deler av konstruksjonen, heter det i en uttalelse fra US Northern Command.

Ballongen, som Kina sier var en værballong på avveie, fløy i rundt en uke over USA og Canada før USAs president Joe Biden beordret nedskyting av den utenfor South Carolina 4. februar.

Episoden har ført til spenning mellom USA og Kina, og et besøk til Beijing fra USAs utenriksminister Antony Blinken ble utsatt.

Tre nedskytinger på tre dager

I tillegg har USA skutt ned fire andre objekter som ikke var synlige på radarer. Fra fredag til søndag ble tre slike objekter skutt ned på tre dager.

Amerikanerne erkjenner at det er mye de ikke vet om de tre objektene, inkludert hvordan de holdt seg svevende, hvem som har bygget dem og hvorvidt de ble brukt til etterretning eller ei.

De har imidlertid sagt at de ikke mener de utgjorde noen militær trussel, noe forsvarsminister Lloyd Austin gjentok mandag. Ifølge ham er det ikke innhentet noen vrakrester etter de tre andre nedskytingene ennå.

Trudeau setter dem i sammenheng

Fra amerikansk hold har det ikke blitt slått fast at nedskytingene har med hverandre å gjøre, men statsminister Justin Trudeau sa mandag at de må ses i sammenheng. Ett av objektene ble skutt ned over Yukon-området vest i Canada.

– Det er åpenbart et slags mønster her. Det faktum at vi har sett slike hendelser i et så betydelig omfang den siste uka er årsak for interesse og årvåkenhet, sa Trudeau.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.