Bovaer (3-NOP) er en ny type fôrtilsetning som brukes i moderne landbruk for å redusere metanutslipp fra drøvtyggere. Produktet er godkjent av europeiske og norske myndigheter som trygt og effektivt. Likevel har uavhengige forskere, som professor emeritus Jan Raa, uttrykt bekymring for utilsiktede konsekvenser av Bovaers effekt på mikrobiomet i vomma og videre helsemessige implikasjoner.
Men hvordan behandles vitenskapelig dissens i en tid der klima, politikk og industri fletter seg stadig tettere sammen?
Mikrobiomet som nøkkel til helse og atferd
Innen biologisk og medisinsk forskning har det de siste tiårene skjedd en dreining fra reduksjonistisk næringsstoff-fokus til en helhetlig forståelse av samspillet mellom mat, mikrobiota og vert. Hos drøvtyggere, særlig kyr, har dette samspillet lenge vært utnyttet industrielt: Bakterier i vomma fermenterer cellulose til kortkjedede fettsyrer som gir kua energi, og bakteriene selv blir en proteinkilde når de dør og fordøyes videre i fordøyelsessystemet. Hos mennesker er dette samspillet mindre dramatisk, men like fundamentalt.
Fiber og stivelse blir fermentert i tykktarmen til metabolitter som butyrat, acetat og propionat – som igjen regulerer immunitet, metabolisme, humør og kognisjon. Det er med andre ord ikke bare hva vi spiser, men hvilke mikroorganismer vi fôrer, og hva de produserer, som avgjør helseeffekten.
Hva er Bovaer, og hva gjør det?
Bovaer er det kommersielle navnet på 3-nitrooxypropanol (3-NOP), utviklet av det multinasjonale kjemiselskapet DSM. Stoffet hemmer enzymet metyl-koenzym M-reduktase (MCR), som brukes av metanogene arkebakterier i vomma til å produsere metan som avfallsstoff. Ved å hemme dette enzymet oppnås en reduksjon i metanutslipp på opptil 30–50 % per dyr.
Men: Metan er ikke bare et avfallsstoff, det er også en ventil for overskuddshydrogen (H2) i vomma. Når metanproduksjonen bremses, bygger hydrogen seg opp. Denne energien må kanaliseres videre, og mikrobiomet reprogrammeres slik at mer hydrogen går til dannelse av propionsyre.
Propionsyre, mikrobiell fermentering og mulig adferdspåvirkning
Professor Jan Raa har advart mot konsekvensene av økt propionsyreproduksjon i vomma, basert på observasjoner i både laks og pattedyr. Propionsyre er ikke i seg selv giftig, men kan ved høye konsentrasjoner eller langvarig eksponering påvirke metabolisme, appetitt, adferd og kognisjon.
I dyrestudier (og noen autismerelaterte modeller) har propionsyre blitt koblet til økt nevroinflammasjon, hyperaktivitet og endret energimetabolisme i hjernen. Raa mener derfor at økt systemisk eksponering for propionsyre hos drøvtyggere potensielt kan påvirke deres adferd, og han advarer også mot mulige effekter gjennom kjeden: melk, kjøtt og humane mikrobiomer.
Vitenskap, politikk og institusjonell konsensus
Produsenten DSM har stått for mye av dokumentasjonen bak Bovaers godkjenning. Både EFSA og norske myndigheter har basert seg på disse dataene og erklært stoffet som trygt, uten nevneverdige motforestillinger. Dette til tross for at det er påvist metabolitter som 3-NOPA i melk og kjøtt, som i andre sammenhenger regnes som reaktive og potensielt toksiske.
Kritikken fra Raa og andre får liten gjennomslagskraft i en politisk kontekst der klimatiltak i landbruket prioriteres høyt. Samtidig ser man en voksende tendens til å mistenkeliggjøre dissens, fremfor å bruke den som verktøy i vitenskapelig utvikling. Dette bryter med grunnleggende forskningsetiske prinsipper.
Er mikrobiomet et offer for klimapolitikk?
Økosystemene i vomma og tarmen er fininnstilte bioreaktorer som har utviklet seg over millioner av år. Ved å gripe inn i disse med syntetiske tilsetninger som Bovaer, uten langtidsevaluering av systemiske konsekvenser, risikerer man å skape nye ubalanser.
Videre er det verdt å merke seg at metan fra kyr inngår i det naturlige karbonkretsløpet, og ikke bidrar til varig økning av atmosfærisk karbon slik fossil energi gjør. Likevel behandles det politisk som et likestilt klimaproblem, og tiltak som Bovaer fremmes som løsning uten rom for kritisk etterprøving.
Fra monolog til dialog
Ekte vitenskap tåler kritikk. Bovaer er ikke nødvendigvis farlig, men det er vitenskapelig og etisk uholdbart å hevde at det er «helt trygt» uten å ha gjennomført langsiktige, uavhengige og økologisk helhetlige studier. Mikrobiomet, enten det er i kua eller mennesket, er for komplekst til å manipuleres uten konsekvenser.
Vi trenger derfor å gjenreise rommet for faglig uenighet, og minne om at føre-var-prinsippet er en del av det vitenskapelige etos – ikke en hindring, men en forsikring.
Referanser
1. Raa, J. (2024). Fakta om metanhemmeren Bovaer. janraa.no
2. EFSA Journal (2021). Safety and efficacy of 3-NOP as a feed additive.
3. Dehhagan et al. (2017). PURE study. The Lancet.
4. Hsiao et al. (2013). Modeling autism spectrum disorder using propionic acid. Molecular Psychiatry.
5. Wee, W. (2024). Podcast-intervju med Jan Raa. Wolfgang Wee Uncut.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe eboken her.

