En ektepar på Jæren er to av flere bønder som nå gjør opprør mot myndighetenes krav om å redusere utslipp av metan fra kyr.

Metoden som benyttes på grunn av et klimahysterisk tiltak regissert av EU,  basert på Paris-avtalen, som ble vedtatt i FN i 2015. Tiltaket er å tilsette tilskuddet Bovaer i fôret til kyrne. På den måten reduserer man de naturlige utslippene av metan, som hovedsakelig oppstår når kyrne raper.

«Målet i Norge, og i mange andre land, er at nær sagt all melk skal produseres med fôrtilskudd som reduserer metanmengdene», sier pressevakt Tanita Kveinå i Tine til Stavanger Aftenblad.

Tine er svært aktive i denne saken, og har blant annet deltatt i forskningsprosjektet «MetanHUB», som skal bidra til å kutte klimautslippene fra storfe.

Dette klimatiltaket har fått stor oppmerksomhet, og Document har skrevet flere saker om metanhemmere.

Lise (31) har mobilisert over 22.000 mot Bovaer: – Helt utrolig

Bondeopprør

Men nå er det i ferd med å oppstå et bondeopprør mot det som foregår.

– Vi ønsker ikke å være med på dette tullet, sier jærbonden Per Ådne Skårland til Aftenbladet.

Per Ådne Skårland driver Herikstad gaard utenfor Bryne, og hans kone Sonja er daglig leder for det velkjente Jerseymeieriet. Her bruker de råvarene fra 85 melkekyr av Jersey-rasen for å produsere blant annet melk, yoghurt og is.

Ekteparet fra Jæren har fått støtte fra den velkjente gatekunstneren Pøbel, som har laget et kunstverk på veggen ved liggebåsene inne i fjøset. Pøbel, som også er en sterk motstander av bruken av Bovaer, har kalt kunstverket «Blame the cows, save the planet».

– Pøbel har interessert seg for denne problemstillingen, og så hadde han hørt at vi har det samme synspunktet. Han lurte derfor på om vi var interessert i å ha dette hos oss, sier Skårland.

– Han har riktignok bommet litt. Mesteparten av metanutslippene til kua kommer fra kjeften, mens på bildet er det rumpa som blir tettet igjen.

Document forsøkte å kontakte Skårland, men han var ikke tilgjengelig, siden han var ute med sauene i et område uten mobildekning. Hans partner og ektefelle Sonja var dog tilgjengelig.

– Vi får enormt stor støtte fra både vanlige folk og bønder. Dette startet før Aftenbladet skrev om saken, siden spørsmålet om bruk av slike metanhemmere har engasjert oss lenge, sier Sonja til Document.

Jerseymeieriet selger sine produkter på Meny, og er tilgjengelig i store deler av landet fra Trøndelag og sørover. De har også innledet et samarbeid med mindre butikker, faktisk helt opp til Tromsø.

Sonja forklarer videre at grunnen til at de reagerer, er at de mener det hersker usikkerhet om hva slags effekt bruken av Bovaer vil ha på helsen til både dyr og folk. Ekteparet fra Jæren aksepterer ikke at det er klimavennlig å drive eksperimenter med naturens gang.

Sonja sier at hun mener det finnes andre og bedre tiltak man kan ta i bruk hvis målet er å redusere klimautslippene fra landbruket.

Selv Riksrevisjonen har uttrykt seg sterkt kritisk til Bovaer-prosjektet, noe Document har skrevet om.

Selv om heiagjengen i Bondelaget og Tine presser på for å innføre det med den største selvfølgelighet, finnes det ingen langtidsstudier. Ingen vet egentlig hva det gjør med kua, melka, kalven eller kroppen. Men det dyttes likevel igjennom.

– De mest ambisiøse klimatiltakene er fortsatt på forskningsstadiet og vil uansett komme for sent til å monne i 2030, slår Riksrevisjonen fast i rapporten.

Helsefremmende produkter

På sin Facebook-side skriver Jerseymeieriet: «Stadig fleire oppdagar at dei tåler jerseymjølk betre enn vanleg mjølk. A2A2-proteinet kan vera lettare å fordøye, og me får fantastiske tilbakemeldingar frå kundar som endeleg kan nyte mjølk igjen!»

Kulturmjølk fra Jerseymeieriet. Foto: Jerseymeieriet/ FB

Jerseymeieriet har opparbeidet seg et meget godt rykte for sine produkter av svært høy kvalitet. Nylig ble Jerseymeieriet plukket ut som én av seks finalister til Norges største lokalmatpris Matskattstipendet, som arrangeres av Meny. Utdelingen finner sted i Oslo i september.

I begrunnelsen står det blant annet:

«Jerseymeieriet er et av få meierier i Norge som selger produkter av ren Jerseymelk; melk, fløte, rømme, smør og yoghurt. Melken har henholdsvis 50 og 30 prosent høyere innhold av fett og proteiner enn annen kumelk, og består av A2A2-protein, som mange med intoleranse opplever å tåle bedre.»

Sonja i nærkontakt og hyggelig samvær med en av Jersey-kalvene. Foto: Jerseymeieriet

I tillegg er Jerseymeieriet det første meieriet som ble tildelt Dyrevernsmerke i Norge. Deres virksomhet får tydelig støtte fra Dyrevernalliansen.

«Vi i Dyrevernalliansen heier på Jerseymeieriet og deres innsats for bedre dyrevelferd og bærekraftig matproduksjon!»

Sonja har vokst opp på Herikstad gaard. Ekteparet overtok gården i 2001 og åpnet Jerseymeieriet i 2021. De har fire døtre som også er helt eller delvis engasjert i familiebedriften. Jerseymeieriet har sin egen hjemmeside.

Per Ådne Skårland og kona Sonja driver Herikstad gaard og Jerseymeieriet utenfor Bryne på Jæren. Foto: Jerseymeieriet

Ekteparet driver også eget gardsutsalg hvor man kan kjøpe fersk melk fra automat og andre meieriprodukter uten Bovaer. Gardsutsalget tilbyr også produkter fra andre lokale produsenter.

 


Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.