NTB

Russiske myndigheter kunngjorde mandag en ny atomøvelse, som blant annet omfatter tenkt bruk av taktiske kjernevåpen. Likevel er det ikke fare for et atomangrep, mener ekspert.

– Øvelsen har som mål å sørge for Russlands sikkerhet etter provoserende uttalelser fra vestlige representanter, heter det i uttalelsen fra det russiske forsvarsdepartementet.

Det er ikke kjent når den faktisk skal finne sted. Øvelsen omfatter både marinen og styrker som er stasjonert i nærheten av Ukraina.

Russland gjennomfører ofte atomøvelser. I oktober gjennomførte landet en øvelse som ifølge Kreml gikk ut på å slå tilbake et atomangrep på land, til sjøs og i luften.

– Ikke sannsynlig

Høsten 2022 gjennomførte de også en øvelse i Barentshavet, som skulle simulere et massivt russisk atomangrep som svar på et atomangrep mot Russland.

Det ikke sannsynlig at Russland faktisk vil avfyre et atomvåpen, mener forskningssjef Johan Norberg ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige.

– Basert på den informasjonen vi har nå, tror jeg ikke det kommer til å smelle noen atombombe. Det virker først og fremst å være en øvelse i ledelse og beslutningstiltak, sier Norberg til TT, og legger til at øvelsen også bør sees i lys av USAs store hjelpepakke til Ukraina, som nylig ble vedtatt etter mye om og men.

Tradisjonelt høy beredskap

Han understreker at Russland tradisjonelt har høy beredskap og at de har hatt atomøvelser også før krigen med Ukraina.

– Det som er uvanlig er at Russland nå snakker om taktiske atomvåpen, mens de tidligere har snakket mest om strategiske atomvåpen. Men at Russland truer omverdenen er ikke noe nytt, sier Norberg.

– Det vi må holde øye med er om stridshoder flyttes fra lager. Men uttalelsen fra det russiske forsvarsdepartementet kan også være kun en advarsel om øvelsen, sier han.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.