F.v. Yama Wolasmal, Espen Barth Eide og Hilde Henriksen Waage. Foto: Marit Hommedal, Javad Parsa og Håkon Mosvold Larsen – alle via NTB.

Jo, verden sto til påske, om enn bare så vidt, men det var slett ikke Espen Barth Eide & co. sin fortjeneste.

Det runger taktfast fra NRK Nyheter, der Hilde Henriksen Waage, Yama Wolasmal, tett under­støttet av Espen Barth Eide, hver time og oftere slynger ut sitt budskap: – Palestina må få sin egen stat, to-stats­løsning­en er den eneste vei, (p)alestina må bli fullverdig medlem av FN, aller helst med en gang (oppe til avstemning siste natt, Norge stemte ja, men USA la ned veto).

Premieres for terror

Hmm. Ja vel? Så dersom det er opp til disse – med tilnærmet enerett til å spre anti-israelsk propa­ganda gjennom stats­kanalen –, skal pale­stiner­ne få sin egen stat som en form for premiering for det verste terror­angrepet på jøder siden Holocaust!? Og med terror­gruppen Hamas fremdeles intakt og kanskje til og ved roret som en evig trussel mot staten Israels eksistens.

Det er dette budskapet som til enhver tid sendes ut til «de tusen hjem», hver eneste dag. Om og om igjen.

Tvunget fred = krig

Fredag formiddag var de der, alle på en gang – Espen Barth Eide, Hilde Henriksen Waage og Yama Wolasmal – riktignok etter hverandre, etter tur.

Utallige nordmenn har et helt annet syn på denne evigv­arende konflikt­en. Men når det er slik at ingen av partene faktisk ønsker en slik løsning (to-stats), riktignok med høyst ulikt utgangs­punkt, begynner denne propa­ganda­en å bli både døv og dum.

Det synes ganske klart at bare Israel og (p)alestina med repre­senta­tive ledere sammen kan finne frem til en løsning, om en slik i det hele tatt finnes. Jeg til­later meg å tvile så lenge dagens repre­senta­tive ledere blant pale­stiner­ne helst vil se Israel utradert fra kartet og jødene utslettet.

Når Israel selvsagt ikke vil ha Hamas som nabo, men går for ut­slettelse av terror­organisasjon­en, må det være åpen­bart selv for Espen Barth Eide og Hilde Henriksen Waage at det ikke finnes fnugg av grunnlag for forhandlinger med siktemål å få til en to-stats­løsning. Trist, men sant. Og skygge­forhandling­er, der andre araber­stater, under­støttet av EU-land, finner frem til mulige løsning­er uten at Israel eller (p)alestina deltar direkte, er selvsagt menings­løse, med mindre man skal tvinge frem en «fred» som bare vil skape mer strid over tid.

Barth Eide, Waage og NRK driver et merkelig spill for tiden; et spill som kan være vanskelig å forstå om man ikke har fulgt denne konflikt­en i lang tid, helst siden før Oslo-prosess­en. Jeg skal ikke si hva de er ute etter, men entydig fred er det neppe.

En pariakaste

Iblant, som fredag, er det å følge formiddags­nyhetene på NRK som å være en fremmed i eget hus. Og når det samtidig åpenbart begynner å bli farlig å ytre støtte til Israels kamp mot ut­slettelse i det offentlige rom, er man nærmest blitt en paria i eget land.

Bank i bordet; i skrivende stund ser det ut til at Michal Rachel Suissa kan få rett i sin spådom om at Hamas og militante pale­stiner­e blir premiert med en egen stat for det verste terror­angrep­et på jødene siden Holocaust. Vel. Men blir det fred av slikt? Er alle problemer løst med to side­stilte stater i denne kruttønnen av hat og lidelse?

Det kyniske, gjennom­tenkte og blodige terror­angrep­et skapte krigen, og nå for­dømmer verdens­samfunn­et Israel. Det er kjente toner vi lytter til, presset på oss under en slags «utlendig» tvang.

Jeg tror jeg har skrevet det mange ganger de siste uker og måneder: Verden er snudd full­stendig på hodet.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.