I en pressemelding som tilsynelatende omhandlet Sveriges nye riksbanklov, kunngjorde sjefen for Sveriges sentralbank Erik Thedéen i begynnelsen av året, at banken som skal være selvfinansierende, har tapt penger og trenger et kapitaltilskudd fra staten på godt over 40 milliarder svenske kroner. 

40.000 millioner svenske kroner

Tittelen på pressemeldingen er «Bra riksbankslag men detaljrikedomen innebär begränsningar». Tittelen signaliserer ingen katastrofe; heller at Riksbanken fornøyd med en ny lov, men at den på noen punkter kan være litt vel pirkete.

Mot slutten av pressemeldingen blir det nærmest i bisetninger, opplyst at banken har tapt egenkapitalen på uheldig handel med obligasjoner og trenger tilførsel av 44 milliarder kroner.

44 milliarder eller 44.000 millioner kroner, er mange penger selv om de er svenske: Det tilsvarer nesten halvparten av de 96 milliardene den svenske stat brukte på forsvaret i budsjettåret 2023 – eller lønnskostnader for 68.000 sykepleiere. 

Største blunder på 356 år

Aftonbladets økonomikommentator Andreas Cervenka kaller tapet «en av de største blunderne i bankens 356-årige historie»:

– Ved årsskiftet utgjorde egenkapitalen i Riksbanken som til syvende og sist tilhører det svenske folk, minus to milliarder kroner. For en privat bank ville dette ha betydd konkurs for lenge siden.

For å oppfylle lovens krav ber Riksbanken om 43,7 milliarder i ny frisk kapital. Dette belastes statsbudsjettet.

Ynkelig reaksjon fra politikerne

Det er svenske skattebetalerne som må bære tapet. Aftonbladet undrer seg over hvor kritikken blir av:

– Hvis en storbank hadde gjort tilsvarende feil og tvunget staten til å hoste opp 44 milliarder, ville politikerne konkurrert om å levere giftigheter på temaet «grådige og dumme bankfolk». Nu har det vært stille som i et nedlagt sykehjem. Det er ynkelig.

Tidligere sentralbanksjef ønsker å innføre euro i Sverige

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.