Den tidligere svenske sentralbanksjefen Stefan Ingves ønsker å innføre euro i Sverige. Dette melder E24.

Ingves var sentralbanksjef i Sverige i 17 år, og før det hadde han fem år som visesentralbanksjef. Han sier nå rett ut at hans landsmenn bør kvitte seg med svenske kroner og erstatte dem med euro.

I et stort intervju med Svenska Dagbladet forklarer Ingves hvorfor han mener det ville vært en god idé.

«Hvis man er en liten, åpen økonomi og nabo med en stor elefant som tar avgjørelser om de virkelig store transaksjonssystemene, peker alt i retning av å bli med i euroen. Hvis du ikke har euro, så er du de facto bare et halvt medlem av EU», sier Ingves til avisen.

I likhet med Norge sliter Sverige med en svak kronekurs, som har gjort import dyrere og bidratt til inflasjonen.

En fordel med euroen er at Sverige ville slippe til ved forhandlingsbordet, hevder Ingves.

20 av 27 EU-land bruker euro, og har representanter i ESB-komiteen som setter renten. I tillegg til Danmark og Sverige, er det Bulgaria, Romania, Tsjekkia, Ungarn og Polen som ikke bruker den felles valutaen.

Stefan Ingves sier videre at Riksbanken uansett setter renten omtrent likt med Den europeiske sentralbanken (ESB), og at Sverige i lengre perioder følger økonomiske trender i euroområdet.

«Det virker veldig merkelig og hardnakket å holde fast ved sin egen valuta. Man kan velge å gjøre det, men da har man også bestemt seg, og det er et politisk standpunkt, at man ikke ønsker å tilhøre dem som har stor innflytelse i EU».

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.