Bildet: Latvias sentralbanksjef, Ilmars Rimsevics, forsvarte seg på en pressekonferanse 20 februar. Foto: Ints Kalnins/Reuters/Scanpix

Baltikum later til å være en bakdør for russere til å sluse penger inn i det internasjonale systemet og hvitvaske dem.

Både Putins familie og FSB skal ha hvitvasket store summer gjennom Danske Bank i Estland. Det er ytterst pinlig for Danske Bank.

Familiemedlemmer av Russlands president Vladimir Putin har hvitvasket penger i Danske Bank, ifølge en intern rapport som er lekket til avisa Berlingske.

Også personer med tette bånd til den russiske etterretningsorganisasjonen FSB har angivelig hvitvasket store beløp i bankens filial i Estland.

Dette går fram i en intern rapport skrevet av en varsler i Danske Bank i 2013. Avisa Berlingske har fått tilgang til rapporten.

Advarslene omfatter angivelig finansmannen og politikeren Igor Putin, en fetter av den russiske presidenten. I rapporten står det at Danske Bank trolig selv har brutt loven og bidratt til hvitvasking.

Også i fjor skrev Berlingske om hvitvasking i Danske Banks filial i Estland. Etter det ble det igangsatt en intern gransking.

Bankens toppsjef Thomas Borgen sier nå i et skriftlig svar til Berlingske at han ikke ønsker å kommentere saken før granskingen er avsluttet. (NTB)

Sist uke ble sentralbanksjefen i Latvia avsatt, selv om han nektet å gå av.  Det er verdt å merke seg at etterforskningen av sentralbanksjefen kom i gang fordi USAs finansdepartement kom på spor av massiv hvitvasking av nordkoreanske midler, og ikke bare nordkoreanske. Også russiske penger ble hvitvasket gjennom sentralbanken.

Når sentralbanksjefen er korrupt har korrupsjonen trengt langt inn. Latvia kan ikke ha dette sittende på seg. Det kompromitterer landets standing, både på finansmarkeder og politisk.

 

Latvias sentralbanksjef Ilmars Rimsevics nekter å gå av til tross for at han granskes for å ha tatt imot bestikkelser. Han hevder han er uskyldig.

Rimsevics, som også sitter i styret til Den europeiske sentralbanken ESB, ble mandag løslatt mot kausjon etter å ha blitt pågrepet to dager før.

Både presidenten, statsministeren og finansministeren har bedt Rimsevics om å gå av, i det minste så lenge etterforskningen pågår. Men regjeringen kan ikke tvinge ham siden sentralbanken er politisk uavhengig.

Rimsevics ble pågrepet lørdag kveld etter å ha blitt avhørt av landets antikorrupsjonsmyndighet. Dagen før ble boligen og kontoret hans gjennomsøkt av politiet.

Etterforskningen ble igangsatt etter anklager fra USAs finansdepartement om at en latvisk storbank hadde bedrevet massiv hvitvasking for selskaper som blant annet er mistenkt for tilknytning til Nord-Korea.

Rimsevics avviser anklagene om å ha mottatt bestikkelser på minst 100.000 euro og for å ha vært knyttet til personer som er innblandet i hvitvasking av penger fra Russland.

Ifølge Associated Press har banksjefen i den latviske banken Norvik, Grigory Guselnikov, anklaget Rimsevics for å ha krevd bestikkelser i flere år.

På en pressekonferanse tirsdag sa Rimsevics at hans avgang ikke ville gjøre annet enn å la «en mann som Guselnikov» triumfere.

Finansminister Dana Reizniece-Ozola sier til latvisk radio at utviklingen innebærer en alvorlig risiko for Latvias internasjonale rykte, og at Rimsevics bør vurdere å gå av. (NTB)