To menn i midten av 20-årene, med henholdsvis somalisk og palestinsk-arabisk bakgrunn, må i fengsel etter å ha truet, ranet og holdt en etnisk norsk mann fanget i et hus i flere timer.

Gisselsituasjonen oppsto etter en narkotikahandel på Os i Vestland i 2022. Offeret ble først sluppet fri etter en væpnet politiaksjon fire og en halv time senere.

Mannen med det somaliske navnet var hovedmannen. Han ble dømt til ubetinget fengsel i ett år og åtte måneder.

Kameraten, som var til stede og blant annet mottok Vipps-overføringene offeret ble truet til å gjennomføre, fikk seks måneder. Fem ble gjort betinget, med prøvetid på to år.

Før politiet rykket ut hadde den innesperrede mannens kamerater forsøkt å få ransmennene til å åpne døren ved å late som de hadde med penger til å betale beløpet kameraten deres ble presset for.

I virkeligheten var det hovedmannen som skyldte offeret penger. Han tvang likevel offeret til å vippse ham over 5000 kroner etter å ha lurt ham inn i leiligheten.

Retten fant det også bevist at han hadde siktet på og truet den etnisk norske mannen med en «piratpistol» som det var uklarhet i om faktisk var en ekte pistol.

Retten fant det bevist at hovedmannens trusler fremkalte alvorlig frykt hos fornærmede. Retten viser til fornærmedes forklaring om at han var redd for sitt eget liv. En rekke vitneforklaringer underbygger også at truslene fremkalte alvorlig frykt hos fornærmede.

Retten viser til forklaringene fra [fire vitner], og politibetjentene [A] og [B], som enten møtte eller hadde kontakt med fornærmede per telefon denne dagen, og som alle mente fornærmede var redd og preget av situasjonen. Politibetjent A har også forklart at fornærmede var i sjokktilstand rett etter hendelsen, og i denne forbindelse pekt på at fornærmede viste ham at han hadde en foldet ut foldekniv gjort klar i lommen sånn at han kunne forsvare seg.

Hovedmannen ble også dømt for tyveri av en mobil fra en ansatt på et kjøpesenter, og for å ha truet med å komme på jobben hans og knivstikke ham hvis han ikke leverte ut opplysninger som gjorde det mulig å ta over eierskapet til Snapchat-kontoen på telefonen.

 

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.