Idet rasende bønder torsdag morgen protesterer mot EUs landbruks­politikk i Brussel, sier Pascal Canfin, EU-parlamentets fremste klima­aktivist, på fransk tv at den aller største trusselen mot landbruket er global oppvarming.

Pascal Canfin har siden 2019 ledet EU-parlamentets komité for miljø, folkehelse og matvare­sikkerhet, etter å ha blitt innvalgt til unionens øverste sovjet samme år for Emmanuel Macrons parti, som på den tiden kalte seg «La République en Marche!» (LREM) og i dag har byttet navn til Renaissance (sannsynligvis uten at noen bryr seg om den saken).

Det var Canfin som stod bak initiativet da EU-parlamentet i 2019 med 429 mot 225 stemmer vedtok å erklære «klimakrise», snaut to uker før den europeiske sovjetunion med sin «new green deal» vedtok målet om «klima­nøytralitet» innen 2050.

Til France Info sier han at «vi vil ikke gjennomføre den økologiske omstillingen av landbruket uten de assosierte økonomiske modellene», og presiserer at det ikke går uten vekst. Hvor veksten skal komme fra når man ødelegger energi­forsyning­en og økonomien med den, kan man jo spørre seg.

Bøndene sier selv – og teksten på gul bunn nederst i tv-ruta der Canfin står, forkynner – at unionens «green deal» er «kilden til raseriet» hos demonstrantene, som åpenbart ikke er redde for klima­endringer.

Men adelen i speilsalen vet bedre: Fremtiden for landbruket krever at omstillingen gjennomføres på en «intelligent måte», hevder Canfin, og legger til at «hovedtrusselen mot landbrukets avlinger er global oppvarming».

Ute i virkeligheten øker verdens avlinger jevnt og trutt, men de trues av EU-politikk – som for eksempel tar sikte på legge ti prosent av jorden brakk.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.