Leder for EPP-gruppen i EU-parlamentet, Manfred Weber, under en budsjettdebatt i Brussel den 27. mai 2020. Foto: Johanna Geron / Reuters / NTB scanpix.

Det europeiske folkepartiet (EPP), den største gruppen i EU-parlamentet, som består av nominelt konservative partier, setter spørsmålstegn ved EU-kommisjonen «green deal», eller «grønne giv», der det tas sikte på å gjøre unionen «klimanøytral» innen 2050.

Krisen som koronaepidemien har utløst, gjør det maktpåliggende å stabilisere industrien og redde økonomien før man setter seg ambisjoner om en klimanøytral fremtid, sier EPP-gruppens leder til Funke Mediengruppe.

Weber sammenligner det å lage lovgivning av EU-kommisjonens «green deal» som om koronakrisen ikke hadde skjedd, med å fly i blinde, skriver Frankfurter Allgemeine.

I lys av den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet må man først se an hvordan det går med den europeiske økonomien for å se hvilke nye krav den kan håndtere.

Webers utspill tas ikke nådig opp av De grønnes leder Annalena Baerbock, som representerer partiet i den tyske Forbundsdagen.

«Når vi står midt i en krise, er det brannfarlig hvis vi lukker øynene for den neste krisen.» Milliardene som nå havner i Europas hender på grunn av koronapandemien, må investeres på en bærekraftig måte: «Man må bygge om økonomien på en klimanøytral måte, slik at arbeidsplassene blir krisesikre og fremtidssikre.» Europa som industriområde ville være i fare hvis ikke det investeres i sosio-økologisk transformasjon ved hjelp av «green deal».

I forbindelse med målet om å gjøre unionen «klimanøytral» innen 2050 har EU-kommisjonen satt som mål at utslippene av drivhusgasser skal reduseres med 40 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå – et mål som foreslås økt til 50–55 prosent.

Men EPP er skeptisk:

Weber forlanger at kommisjonen kan gi en overbevisende forklaring på at denne skjerpingen av klimamålene kan gjennomføres uten å skade økonomien.

I fravær av slik dokumentasjon vil ikke EPP-gruppen gi sin støtte til ny lovgivning med sikte på å gjennomføre den «grønne given», sier Weber.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.