Titusener av ukrainske flyktninger har funnet veien til Norge: Bare denne uken har Utlendingsdirektoratet mottatt 744 søknader om kollektiv beskyttelse.

Hittil har det kommet 70 000 ukrainere til Norge, men nå vil regjeringen skjerpe kravene i håp om å bremse flyktningstrømmen, skriver NRK.

Gjennom adventstiden har justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) tatt en rekke grep:

  • 7. desember la hun fram nye krav til innkvartering, kutt i barnetrygd og kutt i tilgang til heimreiser.
  • Det siste ble presisert i en instruks 12. desember: Ukrainere som reiser til hjemlandet, kan miste oppholdstillatelsen i Norge.
  • 20. desember kom instruks om at ukrainere som også har statsborgerskap i et trygt land, ikke får midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge.
  • Og 21. desember foreslo Mehl å endre utlendingsloven. Personer med midlertidig kollektiv beskyttelse kan måtte vente i opptil fem år før de kan få en tillatelse som danner grunnlag for permanent opphold i Norge. I dag er grensen tre år.

Bakgrunnen for Mehls grep er press om høye ankomsttall og spørsmål om Norge har for rause ordninger i forhold til nabolandene.

I dag er regelen at utlendinger som har fått beskyttelse i Norge, kan miste oppholdstillatelsen sin dersom de reiser tilbake til landet de har flyktet fra.

Hittil har ukrainerne hatt unntak fra dette kravet, men det er det slutt på nå.

– Jeg ønsker nå å likebehandle ukrainere og andre nasjonaliteter når det gjelder konsekvensen av slike reiser, sier Mehl.

Hva som er en «legitim grunn» for å reise hjem, er det UDI som avgjør, ifølge statssekretær Even Eriksen (Ap) i Justisdepartementet.

– Men som hovedregel kan jeg nok påstå at feriereiser til et land du har søkt beskyttelse fra, i utgangspunktet ikke er legitimt, sier han.

De fleste endringene gjøres ved å endre forskrifter. Det betyr at regjeringen ikke trenger å gå veien via Stortinget for å endre kurs.

Men forslaget om å endre utlendingsloven, for å gi økt midlertidighet, skal til Stortinget. Forslaget er sendt på høring, med frist 15. februar.

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.