Hovedinngangen til Utenriks­departementet (UD) i Oslo. Foto: Christian Skaug / Document.

Tidligere utenriks­minister Ine Eriksen Søreide (H) og FrP-leder Sylvi Listhaug gir Utenriks­departementet (UD) flengende kritikk for å ha rådet kong Harald til ikke å kondolere Israel etter Hamas-terroren den 7. oktober.

I et intervju med Dagbladet, som avslørte at UD hadde satt munnkurv på kongen, sier Søreide, i dag leder for Stortingets utenriks- og forsvars­komité, at departementet burde ha gjort det stikk motsatte.

Hun avviser begrunnelsen fra UD som viser til Israel–Hamas-konfliktens politiske natur:

– Dette dreide seg jo ikke om «konfliktens politiske natur», men om et brutalt terror­angrep på sivile i Israel, der mer enn 1400 mennesker ble drept, fastslår Eriksen Søreide.

Høyre-profilen slår fast at hoved­regelen er at regjeringen, ikke kongen, kondolerer ved terror­angrep. Men så legger hun til:

– Utenriks­departementet har ved flere terror­angrep anbefalt at kongen likevel er den som sender kondolansen. Det har han også gjort, og jeg mener Utenriks­departementet burde anbefalt det samme her.

FrP-leder Sylvi Listhaug sier til Dagbladet at hun er sjokkert over UDs politiske styring av kongen.

– To dager etter det var godt kjent for alle at Hamas hadde begått avskyelige terror­handlinger mot uskyldige sivile israelere, fremstår det som at Slottet blir forsøkt politisk styrt av regjeringen ved Utenriks­departementet om å avstå fra å kondolere. Jeg er sjokkert, sier Listhaug til Dagbladet.

– Selvsagt skal kongen ha anledning til å kondolere ved slike forferdelige hendelser.

Listhaug varsler et etterspill i Stortinget:

– Jeg forventer at utenriks­ministeren umiddelbart kommer på banen og redegjør for hvorfor regjeringen ved utenriks­departementet forsøker å politisk styre kondolanser fra Kongen, sier Listhaug.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.