Kong Harald under et foredrag i Oslo Militære Samfund den 30. oktober 2023. Foto: Javad Parsa / NTB.

To dager etter Hamas-massakren i Israel rådet Utenriks­departementet (UD) kong Harald til ikke å kondolere i forbindelse med Israel–Hamas-konflikten i lys av dens «politiske natur», avslører Dagbladet, som har fått innsyn i korrespondanse mellom UD og det kongelige hoff.

Det er sedvane at kongen kondolerer andre land på Norges vegne ved store tap av menneskeliv utenlands.

Departementet hevder at denne sedvanen ikke gjelder når det finnes en politisk dimensjon:

UD sa at tilrådningen var i tråd med «hovedregelen om at kondolanser i tilfeller hvor tap av liv og materielle ødeleggelser er forårsaket av menneskelige handlinger med et politisk motiv (f.eks. terror­handlinger), går fra regjeringen (stats- eller utenriks­minister)».

Men dette samsvarer ikke med kjens­gjerninger, observerer Dagbladet:

Kongen har imidlertid kondolert ved en rekke terrorangrep før. For eksempel kondolerte han etter angrepet mot de to moskeene i Christ­church på New Zealand i 2019, og etter angrepet på flyplassen Atatürk i Istanbul i 2016.

Avisen har – hittil forgjeves – forsøkt å få en forklaring på den inkonsekvente opptredenen fra Kongehusets side.

Heller ikke i departementet er man særlig meddelsomme:

Dagbladet har også stilt spørsmål om UDs tilrådning hadde vært lik dersom Støre hadde omtalt Hamas som en terror­organisasjon før den 9. oktober.

UD har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Hamas’ terror­angrep mot Israel den 7. oktober kostet 1400 mennesker livet, og ca. 200 personer ble tatt som gisler. Angrepet var den verste anti­semittiske massakren siden Holocaust.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.