I anledning FNs internasjonale solidaritetsdag for palestinerne var kong Harald og kronprins Haakon fredag til stede ved en solidaritetsmarkering i Oslo domkirke, der også biskop Kari Veiteberg var med.
Oslo domkirke var arrangør av markeringen, med støtte fra Kirkerådet og Mellomkirkelig råd, melder NTB.
I forbindelse med markeringen erklærer kongen:
Lidelsene til det palestinske folk opprører og forferder oss. Vi står sammen i håpet om en fredelig løsning i Midtøsten, som gjør at alle folk kan leve sine liv i trygghet og sikkerhet.
Vi føler med alle som har mistet noen av sine kjære, og som lever i frykt, sorg og avmakt som følge av krig.
Enkeltmennesker og miljøer som er berørt av konfliktene i Midtøsten skal føle seg trygge og ivaretatt her hjemme. Dette er en felles oppgave for oss alle.
Kongen er altså forferdet på palestinernes vegne, men brukte ikke like sterke ord da han var til stede under markeringen av årsdagen for 7. oktober-terroren mot Israel i synagogen i Oslo.
Kongen erklærte da:
Lidelsene som følger av terror og krig i Midtøsten berører og bekymrer oss. Her hjemme rammes alle som har familie og venner i Israel, Palestina og Libanon hardt.
Vi må stå sammen for at enkeltmennesker og miljøer skal føle seg trygge i Norge. Ingen skal trenge å oppleve hat, hets og trusler som følge av konflikter andre steder i verden. Det er noe hver og en av oss kan bidra med.
Kongen nøyde seg da med å være «berørt» og «bekymret», og det på vegne innbyggerne i flere stater og ikke uttrykkelig på vegne av det jødiske folket.
Etter press fra Utenriksdepartementet (UD) hadde kong Harald som kjent unnlatt å kondolere Israel etter Hamas-terroren den 7. oktober 2023. Sammenholdt med forskjellen i de to siterte erklæringene og regjeringens anerkjennelse av Palestina som stat, vitner det om en offisiell norsk linje som går konsekvent i palestinernes favør.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.