Brenner du avfall som plast og papir, aviser og impregnert treverk i en vedovn, avgis det en suppe av komponenter og kjemikalier til røykgassene.

Det hevder Morten Seljeskog, forsker ved SINTEF Energi.

Blekk og fargestoffer, og dekkplast brukt på papir og kartong, bidrar til denne giftige miksen, med blant annet dioksiner, opplyser forskeren.

– Dioksiner er en meget giftig kreftfremkallende kjemikalie som ikke brytes ned i naturen og som samler seg opp i kroppsvev hos både mennesker og dyr. Om man ikke nødvendigvis får så mye av disse stoffene direkte inn i huset, vil slike kjemikalier slippe ut via røyken, ut gjennom pipa, og avsettes i omgivelsene, sier Seljeskog til Dagbladet.

Hele poenget med et avfallsanlegg, til forskjell fra en vedovn, forteller han, er at det opererer i et temperaturområde som tar knekken på blant annet dioksiner, samt at det også har andre former for rensing.

– Brenner du ofte husholdningsavfall i vedovnen, får du i tillegg et problem med at giftige og kreftfremkallende stoffer konsentreres i asken, samt innvendig på flater i ovnen og pipa, sier Seljeskog, som avslutter med følgende:

– Da bør du absolutt ikke bruke asken hverken i hagen eller i grønnsakbedet, eller til å strø isen med. Egentlig er asken da et spesialavfall som heller ikke kan kastes i vanlig avfallsdunk.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.