Komikeren mener Jens Stoltenberg innrømmer at Nato er årsaken til at Russland invaderte Ukraina.

I en direktesending Brand hadde mandag, hevder han at Stoltenberg skal ha innrømmet på en nylig pressekonferanse at Putins invasjon av Ukraina var på grunn av Natos utvidelse østover, skriver Nettavisen.

– Vi skal fortsette å gjøre det vi alltid har gjort: Fortelle deg sannheten så godt vi kan, og lytte til deg så godt vi kan. Så den første historien vi skal snakke om, er Stoltenberg som bekjenner at Putin invaderte Ukraina på grunn av Nato-fragmentering, sier Brand.

Videre mener han at man alltid har blitt fortalt at «Russland er en kriminell nasjon, ledet av en galning, Putin, som uprovosert angrep Ukraina».

– La oss ta en titt på Stoltenberg, som ignorerer den enkle sannheten om at Putin ble provosert, sier Brand.

Deretter viser han et klipp fra et Nato-møte der Stoltenberg forteller at Putin sendte et utkast til en traktat han ønsket at Nato skulle undertegne, for å love at Nato ikke skulle utvides ytterligere.

– Stoltenberg sa at vi må forberede oss på en lang krig i Ukraina. Hvem ville ha nytte av en lang krig i Ukraina? Ville det være ukrainere eller det militære industrikomplekset? spør han under direktesendingen.

Stoltenberg: -Krigen kan bli lang

Dette er Stoltenbergs uttalelse:

«President Putin erklærte høsten 2021 og sendte faktisk et utkast til en traktat som de ønsket at Nato skulle undertegne for å love ikke noe mer NATO-utvidelse. Det var det han sendte oss, og det var en forutsetning for ikke å invadere Ukraina. Det signerte vi selvfølgelig ikke. Det motsatte skjedde. Han ville at vi skulle signere et løfte om aldri å utvide NATO. Han ville at vi skulle fjerne vår militære infrastruktur i alle våre allierte som har sluttet seg til NATO siden 1997, altså halvparten av NATO. Hele sentral- og Øst-Europa-Europa. Vi bør fjerne NATO fra alliansen vår ved å innføre en slags A og B eller annenklasses medlemskap. Det avviste vi. Så han gikk til krig for å hindre mer NATO over grensene hans. Han har fått det stikk motsatte».

Brand er sterkt uenig i Stoltenbergs uttalelser, som han mener blir beskrevet som oppskriften på en fredelig løsning på konflikten.

– Det vi nettopp hørte der, er årsakene til at Putin gikk til krig mot Ukraina, fastslår Brand.

Oberstløytnant ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen, forteller at Brands påstander ikke stemmer, og at han ikke er i tvil om at det er såkalte konspirasjonsteorier det er snakk om.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.