Sveriges regjering holdt tirsdag krisemøte om den eskalerende gjengvolden. Etter møtet sier justisminister Gunnar Strömmer at de ikke kan fortsette som før.

– I lys av de siste to ukenes dramatiske og brutale hendelser er det en felles oppfatning at det ikke er et alternativ å gjøre det samme som vi har gjort til nå, sier Strömmer etter møtet, der representanter fra en rekke ulike etater deltok.

Møtet dreide seg først og fremst om tiltak for å stanse rekrutteringen av barn og unge til kriminelle miljøer. Ifølge svensk politi blir tre personer rekruttert inn i de kriminelle gjengene per dag. Det innebærer cirka 1000 nye medlemmer per år.

– Uforståelig

– Det går ikke an å forstå denne kriminaliteten der unge blir overgripere og ofre, som en hvilken som helst annen ungdomskriminalitet. Det er en helt annen kategori med helt egne drivkrefter og strukturer, sier han, ifølge SVT.

Strömmer innkalte til møtet søndag.

– Mye av det vi gjør nå, skulle blitt gjort de siste åtte årene, sa han da.

Det var rådet mot organisert kriminalitet som diskuterte situasjonen. Her sitter rikspolitisjefen og representanter for andre justismyndigheter, samt for sosialmyndighetene, skoleverket og barnevernsinstitusjoner.

Sju drap på ti dager

– Vi vil sikre at alle relevante aktører har den samme situasjonsforståelsen slik at vi kan få en felles kraft i tiltakene, sa Strömmer, som tilhører partiet Moderaterna.

I løpet av ti dager har Sverige blitt rammet av sju skyteepisoder med dødelig utgang.

Natt til tirsdag ble det avfyrt skudd mot døren til to leiligheter i Stockholm-området, og det som antas å ha vært en eksplosjon ble utløst ved et rekkehus i Trollhättan.

Les også:

Sverige – til skrekk og advarsel

Sylvi Listhaug: – Hvor mange bomber må sprenge i svenske nabolag før dere våkner? Hva sier du nå, Støre?

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.