Ett fly fra Pakistan International Airlines (PIA) ble holdt igjen på flyplassen i Dammam, Saudi-Arabia (by ved Den persiske gulf nord for Bahrain), mens fire andre ble holdt tilbake i Dubai på grunn av at de ikke kunne betale for drivstoffet. 

Flyene fikk imidlertid lov til å ta av efterat PIA hadde gitt skriftlig garanti for at pengene ville komme, men tilbakeholdelsen medførte mangel på operative fly andre steder.

«Komplisert» restrukturering

PIA står i fare for å måtte sette 15 fly på bakken eftersom selskapet har ubetalt gjeld på opptil 20 milliarder rupi (1 PKR = 0.035 NOK).

Luftfartsdepartementet sier de står overfor en «komplisert» restrukturering som vil ta et år. I denne perioden er det viktigste å holde liv i den nasjonale lufttrafikken, skriver The Economic Times.

I forrige uke kunngjorde det nasjonale pakistanske flyselskapet at de økonomiske utfordringene var «lettet» efterat bankene hadde frigjort kritiske midler som følge av støtte fra pakistanske myndigheter.

– Midlene skal brukes til å innfri langvarige leasingavtaler for fly og motorer, reservedeler og håndtering av betalinger i utlandet. Omstruktureringen er på rett spor, ifølge Pakistan International Airlines.

PIA har bedt om nødhjelp på 22,9 milliarder pakistanske rupi, noe som er blitt avvist av det pakistanske finansministeriets Economic Coordination Committee. Ansatte har så langt ikke fått lønn for august måned.

Ikke alt er på stell

PIAs flyvninger til Europa og Storbritannia ble innstilt efter en skandale med falske pilotlisenser i 2020 som medførte at EUs byrå for flysikkerhet EASA inndro Pakistan International Airlines’ tillatelse til å fly til Europa. Skandalen førte til at 262 av Pakistans 860 piloter fikk flyforbud, derav 141 av PIAs 434 piloter.

Luftfartsminister Saad Rafique sier ifølge Arab News at ny pakistansk lovgivning har fjernet alle hindre for at PIA kan gjenoppta flyvninger til Storbritannia. Han ga ingen detaljer om lovgivningen eller hvorfor den var nødvendig for å gjenoppta flyvningene, men sa at gjenopptagelsen av flyvningene ikke omfatter andre europeiske destinasjoner:

– Om Allah vil

– Om Allah vil, vil PIAs flyvninger til Storbritannia gjenopptas om tre måneder. Senere vil flyvningene til Europa og Amerika gjenopptas.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.