NTB

Både sittende president Emmerson Mnangagwa og opposisjonsleder Nelson Chamisa hevder de har vunnet valget i Zimbabwe. Nå øker bekymringen for uro.

Valgresultatet fra det omstridte valget ble kunngjort lørdag kveld, to dager tidligere enn ventet. Valgkommisjonen slo da fast at 80 år gamle Mnangagwa fikk 52,6 prosent av stemmene og dermed fortsetter som president. Chamisa fikk 44 prosent av stemmene.

Chamisa har anklaget presidenten for «åpenbart valgfusk», og hans parti Citizens Coalition for Change (CCC) sier de ikke vil akseptere et resultat som var «raskt sammenfattet uten skikkelig verifisering».

På en pressekonferanse søndag hevdet Chamisa at det tvert imot var han som vant valget, og ikke Mnangagwa.

– Vi har vunnet dette valget. Vi er lederne. Vi er også overrasket over hvorfor Mnangagwa ble erklært leder, sa 45 år gamle Chamisa, som er advokat og pastor og leder opposisjonspartiet CCC.

Det er uklart på bakgrunn av hvilket resultat Chamisa påstår at han har vunnet valget, men han hevder valgkommisjonens resultater er «falske».

Avviser påstandene

Mnangagwa avviser på sin side alle påstander om valgfusk.

– Jeg gjennomførte ikke dette valget. Jeg tror de som mener valget ikke ble skikkelig gjennomført, vet hvor de skal gå for å klage. Jeg er så glad, sa han på en separat pressekonferanse søndag.

Presidenten hevder videre at valget ble gjennomført med åpenhet, rettferdighet og i fullt dagslys.

Utenlandske observatører har imidlertid lagt fram en lang liste med kritikkverdige forhold og fastslått at valget verken innfridde regionale eller internasjonale standarder.

Rettighetsgrupper har også anklaget regjeringspartiet Zanu-PF for å bruke politiet og domstolene til å trakassere og skremme opposisjonen og dens støttespillere. Ifølge valgkommisjonen beholdt Zanu-PF sitt parlamentariske flertall etter valget.

Før valget påsto Chamisa i et intervju med nyhetsbyrået AP at partiets demonstrasjoner hadde blitt brutt opp av politiet og at hans støttespillere hadde blitt truet med vold.

Manglende valgsedler

Selve valgdagen var også problematisk. Avstemmingen ble forlenget med en dag torsdag som følge av mangel på stemmesedler, spesielt i hovedstaden Harare og andre byområder som er opposisjonens høyborg. Folk sov ved valglokalene for å være sikker på at de fikk stemme.

Mnangagwas valgseier betyr at Zanu-PF fortsetter sitt 43 år lange maktgrep om Zimbabwe. Partiet har vært i regjering helt siden landet ble uavhengig fra det hvite minoritetsstyret i 1980.

Zimbabwe har en historie med omstridte og noen ganger voldelige valg, særlig under den autokratiske presidenten Robert Mugabe, som hadde makten i 37 år.

To presidenter på 43 år

Mugabes regime i landet førte til at USA og EU innførte sanksjoner mot Zimbabwe for påståtte menneskerettighetsbrudd, sanksjoner som i stor grad fortsatt gjelder.

Mugabe ble avsatt i et militærstøttet kupp i 2017 og erstattet med nåværende president Mnangagwa, som tidligere var visepresident.

Kuppet var populært og ble feiret som en ny daggry for landet. Men mens Mnangagwa har lovet frihet og velstand, har kritikere anklaget den tidligere geriljasoldaten, også kalt «krokodillen», for å ha blitt like undertrykkende som sin forgjenger.

I over fire tiår med uavhengighet har Zimbabwe kun hatt disse to presidentene: Mugabe og Mnangagwa.

Bekymret for uro

Valgresultatet lørdag kom kun 48 timer etter at valglokalene hadde stengt dørene. Egentlig hadde valgfunksjonærer planlagt å kunngjøre resultatet etter fem dager.

Det er uklart om opposisjonen kommer til å ta valgresultatet til retten. Ifølge nyhetsbyrået Reuters pleier dommerne å ta parti med regjeringspartiet. Chamisa utfordret valgtapet i 2018, men ble den gang avvist av domstolen.

I forkant av kunngjøringen av valgresultatet ble flere titalls politifolk satt på vakt utenfor det nasjonale valgsenteret med vannkanoner i tilfelle det skulle oppstå uro. Under forrige valg for fem år siden ble seks demonstranter drept av soldater.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.