Ted Cruz har tyngde og blir lyttet til. Han har arbeidet i høyesterett tidligere. Lørdag 2. januar driver han valgkamp for Perdue og Loeffler i Georgia. Foto: Brynn Anderson/AP/Scanpix

Ted Cruz (R-TX) har forfattet et brev sammen med ti andre senatorer hvor de sier at de av samvittighetsgrunner ikke kan stemme for å godta valgmenn fra vippestatene 6. januar. Da kommer Kongressen sammen for å telle opp valgmennene og formelt godkjenne den neste presidenten.

Men 11 senatorer og 140 representanter sier de ikke kan gå god for resultatet, da det fins overveldende bevis for valgsvindel. Hvis et valg skal bli respektert, må borgerne tro på at det ble avholdt på en retterdig måte. Meningsmålinger viser at 39 prosent av velgerne mener at det ikke ble avholdt på en rettferdig måte. Det er et meget høyt tall. Utrolig nok tar ikke mediene og Demokratene det alvorlig. De fortsetter å gjenta at påstandene om valgfusk er udokumenterte.

Dette er i seg selv med på å styrke mistanken om at alt ikke har gått riktig for seg. Hvis valget var så prikkfritt som Demokratene og liberale medier påstår, hva ville da faren være ved å tillate granskning av valget? spør Trump-tilhengere. De får ikke utlevert materialet de ber om. Den avvisende holdningen styrker mistanken om at valget ble stjålet.

“And those allegations are not believed just by one individual candidate. Instead, they are widespread,” the lawmakers said, citing a Reuters/Ipsos poll showing that over one-third of Americans, or 39 percent, believe the election was “rigged”.

“That belief is held by Republicans (67%), Democrats (17%), and Independents (31%),” the Republicans said, noting that some members of Congress disagree, “as do many members of the media.”

At 17 prosent av Demokratene mener valget ble stjålet, er oppsiktsvekkende høyt.

Senatorene og representantene forlanger at det nedsettes en valgkommisjon som skal gjennomgå valget på ti dager. Hvis den kommer til at resultatene i enkelte delstater ikke kan godkjennes, må det innkalles til en ny delstatsforsamling som skal ta stilling til neste skritt.

En valgkommisjon kan utløse en lavine hvis det er noe som holdes skjult. Hvis Demokratene og Republikanere lokalt ikke har noe å skjule, skulle de ikke ha noe å være redd for. Motstanden mot granskning styrker bare mistanken, og forsterker overbevisningen om at borgerne må få vite sannheten.

Også blant establishment-Republikanere er det frykt for hva et opprør kan føre til. Men hvis Republikanere strør sand på et valgresultat som ikke er rettferdig, kan det gjøre ubotelig skade på partiet og hele den demokratiske prosessen.

Demokratene frykter å miste kontrollen. Men jo mer de stritter imot, jo mer sannsynlig er det at opposisjonen på 11 senatorer og 140 representanter vil starte et opprør.

Ute i gatene i Washington vil det være titusener av Trump-supportere, og de vil være høylytte.

Enhver kongressmann har rett til å innlevere en klage. Denne må det stemmes over etter debatt. I Representantenes hus har Demokratene flertall, men det omvendte er tilfellet i Senatet.

Jo flere senatorer som sier de vil stemme imot å godkjenne valgmennene, jo større er sjansen for at Biden ikke blir godkjent i første runde. Det kan ende opp med at Representantenes hus stemmer over presidenten, og da vinner Trump.

Men det er et langt lerret å bleke.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂