I helgen fikk foreldre i Stavanger en e-post med politisk reklame fra de rød-grønne partiene i kommunen. Dette får både foreldre og en politiker fra Venstre til å reagere sterkt. – Foreldrelister er offentlig informasjon, sier personvernombudet til Stavanger Aftenblad.

Mange foreldre forventer nok ikke at det å gi sin e-postadresse til barnehagen skal medføre at man blir utsatt for politisk propaganda.

Domenet rodgrontstavanger.no ble opprettet søndag 20. august. Litt etter klokken 12.00 samme dag mottok en rekke personer bosatt i Stavanger kommune en e-post med politisk reklame for flertallspartiene i Stavanger fra den nevnte adressen.

En representant for Stavanger Arbeiderparti står bak domenet, som har sendt ut e-posten: VALGET: mye spart med fortsatt rødgrønt styre.

«Kjære deg som er forelder,
Det betyr noe hvem som styrer Stavanger. Siden 2019 har SFO vært gratis for alle 1.-klassinger – og prisene på 2. – 4. klasse er kraftig redusert. I høst går prisen ned hele 60 % for 2.-klassingene. Det er fordi Arbeiderpartiet, Folkets Parti, MDG, Rødt, Sp og SV fikk flertall forrige lokalvalg.

Nå står alt i fare for å forsvinne. Det er viktig at du bruker stemmeretten din for et mer rettferdig Stavanger.

De andre partiene (Høyre, KrF, Venstre og Frp) vil fjerne gratis SFO – og øke foreldrebetalinger med til sammen 30 millioner kroner. Det blir mye på deg og meg når regningen fra disse partiene kommer.»

Både foreldre og politikere reagerer.

– Jeg fant ganske fort ut at lekkasjen måtte komme fra barnehagen. Hvis det stemmer at alle barnehageforeldre i Stavanger har fått e-postadressene sine utlevert, blir jeg svært bekymret. Dette er første steg på veien mot identitetstyveri, sier en far som har mottatt e-posten.

Han stiller spørsmålet: Skjer dette med alle e-poster som oppgis til kommunen? Han reagerer også sterkt på at e-posten har gått ut til én bestemt målgruppe, med målrettet politisk reklame.

– Jeg er opprørt, og synes dette er ille. Jeg vet jo ikke hva som skjer med e-postadressen min nå, og hvor den er sendt videre. Jeg har uansett blitt mer eksponert overfor verden, og det gjør min verden mer utrygg, sier han.

En annen far beskriver e-posten som «spam fra politiske partier».

Kjartan Alexander Lunde i Stavanger Venstre er svært kritisk.

– Det er svært urovekkende at det politiske flertallet i Stavanger bruker slike virkemidler for å påvirke valget i Stavanger, sier Lunde.

Han har sendt en e-post til personvernombud Roy Håland.

«Vi har mottatt noen varsler om mulige alvorlige avvik på oppbevaring av e-postlister i Stavanger kommune (…).

Vi i Venstre er alvorlig bekymret for at personvernet til foreldre i barnehagene og SFO i Stavanger ikke er blitt ivaretatt (…). Vi ber om å bli informert om prosessene videre med dette varselet, og at vi blir informert om hvilken informasjon som blir oversendt og delt med Datatilsynet i sakens anledning.»

Men personvernombudet sier at kommunen har fulgt offentlighetsloven.

Dag Mossige er gruppeleder for Stavanger Arbeiderparti, og bekrefter at de står bak e-postene, og at dette er et av flere verktøy Ap bruker før lokalvalget 11. september.

– Foreldreliste med kontaktinfo er, vi kan vel nesten si dessverre, offentlig informasjon. Det er noe du kan få innsyn i ved å sende en innsynsbegjæring. Så kan man si seg enig eller uenig i reglene, men det er slik de er i dag, sier Mossige.

Mange vil vel stille spørsmål ved om det at noe er lovlig gjør det til noe man kan forsvare etisk, men det virker ikke som Mossige tenker i slike baner.

Kjartan Alexander Lunde (V) er ikke tilfredsstilt av svarene.

– Ingen av de vi har vært i kontakt med, har gitt kommunen samtykke til å gi ut e-postadressene deres. Jeg synes det er veldig merkelig og bekymringsfullt at kommuneadministrasjonen gir ut e-postadresser uten å varsle de foresatte, særlig når listene skal brukes til politisk reklame, sier han.

Les også:

Når Pride inntar barnehagen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.