At Ap i Stavanger bruker kontaktlister til foreldre med barnehagebarn er «hårreisende», ifølge Malgorzata Agnieszka Cyndecka. Hun har aldri sett noe lignende i Norge før. Cyndecka er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

– Jeg ble sjokkert da jeg hørte om dette. Jeg ble helt stum, sier Cyndecka til VG.

Hun mener Stavanger Ap må dokumentere at de hadde rettslig grunnlag for å bruke innsynsretten til politisk propaganda.

– Det er riktig å benytte seg av innsynsretten. Det gir oss tilgang til offentlige dokumenter. Men å benytte seg av en slik e-postliste til å spre politisk reklame er hårreisende, sier Cyndecka.

Document skrev om saken, som ble gjort kjent av Stavanger Aftenblad.

Barnehageforeldre reagerer på e-poster med politisk innhold

Både foreldre og politikere reagerte.

– Jeg fant ganske fort ut at lekkasjen måtte komme fra barnehagen. Hvis det stemmer at alle barnehageforeldre i Stavanger har fått e-postadressene sine utlevert, blir jeg svært bekymret. Dette er første steg på veien mot identitetstyveri, sier en far som har mottatt e-posten.

Det var Aps politiske rådgiver Øyvind Jacobsen som sto bak stuntet.

– Hvorfor sendte dere ut e-posten? spør VG.

– Fordi det er viktig informasjon som ble sendt ut. Men vi var åpne for at noen ville reagere på e-posten. Jeg forstår at foreldre reagerer på at man kan hente ut den informasjonen, sier Jacobsen.

Nå hevder Jacobsen at all data er slettet. Mange foreldre i min hjemby Stavanger har sendt meg e-poster, og spør: Kan vi stole på Ap? Det er vanskelig å gi noe svar.

Harald Hammer har barn som går i barnehage og på skole i Stavanger. Han mottok e-posten søndag kveld, sier han til NRK.

– Jeg spurte andre foreldre om de hadde mottatt mailen. Det hadde de. Derfor skjønte jeg at dette måtte ha blitt sendt fra en offentlig liste. Jeg stusset over det, sier Hammer til VG.

– Noen kan si at det bare er én mail, men politiske partier burde ikke tøye strikken på denne måten. Det som har skjedd er skremmende.

Ap risikerer å miste lederposisjonen i Stavanger kommune 11. september. Det er ikke umulig at Industri- og Næringspartiet (INP) blir nødvendige redningsmenn for en nokså populær Kari Nessa Nordtun (Ap) som allerede har innført såkalt gratis buss for alle folk med registrert adresse i kommunen.

Så spørs det om det en forelder kaller «spam fra politiske partier» vil skaffe flere stemmer.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.