Ahmed Bouchiki. Foto: NTB.

En rekke norske medier har i disse dager minnet om at det er gått 50 år siden Ahmed Bouchikhi ble drept av Mossad på Lillehammer.

Drapet vekket voldsom oppsikt i Norge på den tiden. I dag fortoner det seg kanskje som en historisk detalj for den yngre delen av befolkningen som har hørt om saken, men den ble politisk viktig fordi den medvirket til at norsk offentlighet ble drevet i en klart mer anti-israelsk retning.

Det var den 21. juli 1973 at den 30 år gamle marokkanske kelneren i nærvær av sin gravide norske kone ble drept med flere skudd av to agenter tilhørende den israelske etter­retnings­tjenesten like ved boligen sin på Lillehammer.

Flere av agentene som hadde deltatt i operasjonen, kom seg unna, men seks av dem ble pågrepet av norsk politi, og drapet på Bouchikhi er siden blitt omtalt som en av Mossads store fiaskoer.

Fire av de seks tiltalte i Lillehammer-saken, som avbildet i forbindelse med arrestasjonen i juli 1973. F.v. Dan Ærbel, Abraham Gehmer, Sylvia Rafael og Marianne Gladnikoff. Foto: NTB.

Historien som er blitt stående gjennom det halve århundret som er gått, er at Mossad gjorde en tabbe og drepte feil person, som dertil var uskyldig, og at målet var Ali Hassan Salameh, som tilhørte den palestinske terror­organisasjonen Svart September – mest kjent for terror­angrepet under OL i München i 1972, der elleve israelere ble drept.

Spørsmålet om hvem som avfyrte skuddene, er imidlertid aldri blitt besvart.

I en sak om Lillehammer-drapet den 19. juli der NTBs Nils Inge Kruhaug siterer politimannen Leif A. Lier, fremstilles det som om Mossad nærmest ble lurt til å drepe feil person.

Det var den 28 år gamle algerieren Kamal Benamane som lokket Mossad til Lillehammer og som dermed medvirket til at de drepte en uskyldig mann.

Benamane bodde i Genève og ble antatt å ha tilknytning til Svart September og saudiarabisk etterretning. Mossad var overbevist om at han sto i kontakt med Salameh og overvåket ham tett.

– Han var en luring, forteller Lier, som senere avhørte Benamane i Genève.

– Han hevdet å ha vært i Norge på ferie, sier Lier, som medgir at han aldri festet lit til dette.

14. juli 1973 ble Benamane kjørt til flyplassen i Genève i en bil med saudi­arabiske diplomat­skilt, for deretter å gå om bord i et SAS-fly til København. Derfra fløy han videre til Oslo.

Mossad mistenkte at han skulle møte Salameh og sendte en døds­skvadron etter.

Ærbel sporet opp algerieren på Panorama Sommer­hotell på Kringsjå, men da han kom dit, fant han rommet tomt. På senga lå en togrute der neste avgang til Lillehammer var streket under. Det var et agn Mossad slukte rått.

Og dermed skal kimen ha blitt lagt til feiltagelsen.

Det som mer enn noe annet har tjent til å befeste historien om at Mossad drepte feil mann, var et vitnesbyrd fra operasjons­leder Mike Harari kort tid før han døde, om at de hadde gjort en tabbe.

Men snakket Harari sant? Eller fantes det andre grunner til at han stadfestet denne versjonen?

En kjent norsk journalist intervjuet for flere år siden en av de israelske agentene som unnslapp etter å ha vært med på operasjonen i 1973. I intervjuet, som aldri før er blitt offentlig­gjort, kommer det frem at hensikten med Mossad-operasjonen i Norge omfattet noe mye større enn bare en ren henrettelses­jobb.

Det er sensasjonelle opplysninger som kommer frem i intervjuet, som Document vil offentliggjøre i morgen. Abonnenter får hele historien straks. De som ikke har lyst til å vente 24 timer på den, bør tegne abonnement.

 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.