Skjermdump: VG.

I et forurettet og belærende innlegg i VG forkynner Salma Ahmed at hun er lei av rasismen i Norge, som tilsynelatende kun går utover dem som er mørke i huden.

Selv er jeg lei av at rasismen fremstilles så totalt «enveiskjørt» som Ahmed gjør.

Nordmenn anklages for utbredt rasisme for den minste ting. Er det sant at en lærer i sin tid flyttet Salma til utkanten av klassebilde for at hun ikke skulle bli med på det, så er det uhørt. Og denne læreren høres ut som en fæl person. Men de fleste nordmenn er ikke slik. De fleste reagerer også på det.

Og at man møter mørkhudede unge menn med skepsis, må deres eget miljø og andre unge menn ta skylden for. Det er heller ikke rasisme å bli lettet over at det er en hvit person som går bak deg en lørdagskveld. Lettelsen skyldes kunnskap om overrepresentasjon. Det handler om kunnskap om hvordan jenter og kvinner, som ikke tilhører «rett gruppe», kan anses som horer, og av liten verdi. Det handler ikke om rasisme.

Gatebilde fra Fredrikstad. Er det rasisme hvis en enslig norsk jente eller kvinne unngår grupper av unge, mørkhudede menn på kvelds- eller nattestid? Foto: Bente Haarstad.

Ahmed skriver:

Privileger handler ikke om at du som hvit ikke har problemer. Det handler om at dine problemer aldri vil oppstå på bakgrunn av at du er hvit.

Si det til «Generasjon Villebråd» i Sverige. Svensk ungdom som i sitt eget land ikke tør å gå ut i frykt for å bli ranet, jult opp eller voldtatt.


Si det til voldsofrene i Oslo. Hvite menn som er blitt utsatt for overdreven vold av unge menn med mørk hud.


De blir ikke bare ranet. De blir fornedret av sine overfallsmenn, hvis mål er å ydmyke og dominere.

Jeg er lei! Rydd opp i eget miljø før dere ensidig kritiserer vårt.

Ja, kong Leopold II av Belgia var en drittsekk, som Ahmed minner om. Og han fikk mange drept. Men det har ærlig talt pent lite med oss nordmenn å gjøre. Våre forfedre var ikke involvert. Enkelte av dem spilte en marginal rolle under trekanthandelen som deltagere i den dansk-norske flåten. Og hva så?

Somalia har opp gjennom historien spilt en viktig rolle i slavehandel hvor slavene har vært andre afrikanere.

Uansett går det ikke an å gå rundt og være sur for noe som skjedde i Kongo for drøye hundre år siden. Legg vekk offerkortet, det gavner ingen!

Og selv om Ahmed ikke nevner dem, så er korstogene, som ofte trekkes frem i offerkulturer, et «piss i havet» av drap og overgrep i forhold til hva en viss annen religion sto for på den tiden. Korstogene var en reaksjon på storstilt muslimsk militær ekspansjon. Ja, mange korsfarere var nok også drittsekker, men vet du hva? Det fantes voldelige drittsekker over alt.

Innen islam er det forresten en utbredt holdning at vi «vantro» er mindre verdt. Og at vi er urene. Det er ikke alle som aksepterer beskrivelsen av islam som «fredens religion», eller tror at islam er en berikelse.


Kanskje har unge Salma blitt stirret skeptisk på for sin islamistiske markør, hijaben, snarere enn for sin hudfarge?

Slike innlegg som dette i VG hjelper ikke på noen ting, annet enn å gjøre frontene steilere.

Vi, den opprinnelige befolkningen, får skylda for alt, samtidig som «de» ikke ser ut til å prøve å rydde i eget reir.

Dette er rett og slett en oppskrift på å gjøre folk veldig sinte.


Ikke minst fordi vi er mange som rettmessig ser på dette som vårt land. Det er det eneste hjemmet vi har, og det er grenser for hva vi synes er «innafor» å bli kalt og satt til ansvar for i vårt eget hus. Vi kan godt dele huset med andre, men da får det være grenser for hva de kan beskylde oss for, der vi tross alt deler av vårt.

Skjerp deg, Salma. Du ser ut til å være rammet av ekstrem lettkrenkethet, ikke utbredt rasisme. Jeg vil råde deg til å ta noen gode råd med på vegen fra den amerikanske samfunnsdebattanten Candace Owens – en i mine øyne fantastisk jente som råder folk til nettopp å legge offerrollen bak seg, og heller ta ansvar for egne liv.

Den konservative amerikanske kommentatoren Candace Owens er kjent blant annet for kritikk av bevegelsen Black Lives Matter. Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.

Etniske nordmenn har en kultur som verdsetter at vi påtar oss skyld når det er berettiget. Noen gjør det sågar også som en slags botsøvelse, uten å ha nevneverdig skyld. Men «vi» liker ikke å beskyldes for styggedom ubegrunnet, og det kan medvirke til å øke aggresjonen mot folk med innvandrerbakgrunn hvis det gis inntrykk av at «de» er så misfornøyd med «oss» som du selv later til å være.

Så vær så snill, ikke «vi» deg med «innvandrere flest», slik det ser ut som du gjør i ditt innlegg. Jeg velger å tro at de fleste med innvandrerbakgrunn ikke kjenner seg igjen i den forferdelige og gjennomførte rasismen du selv klarer å se.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂