Den nederlandske bonden Arno Huurdeman fra Baarn i provinsen Utrecht har siden august 2022 heist åtte flagg opp ned på stang langs hovedveien A1 hvor det hver dag passerer 100.000 biler. Dette frustrerer provinsmyndighetene nok til at de har slept den arme bonden for retten med krav om at flaggene må fjernes.

Bønder er sta

Men bonden er sta, han nekter å fjerne flaggene som ifølge Huurdeman henger der til minne om hans avdøde nabo: 

– Regjeringen har erklært krig mot bøndene. Min nabo hengte seg fordi han ikke kunne klare det lenger, sa Huurdeman til RTV Utrecht

Provinsen mener opp ned-flaggingen virker ødeleggende på hollandske «landskapsverdier» og vil gi bonden en bot på 4000 euro. 

– Ved å flagge opp ned gjør jeg på fredelig vis oppmerksom på mitt poeng. Når jeg setter meg på traktoren blir jeg kalt «traktorhingst». Protesterer jeg fra traktorsetet, kalles jeg «traktorterrorist». Hvordan skal jeg si min mening? Disse flaggene er en fredelig meningsytring.

Midlertidig miljøforskrift

Provinsen har vedtatt en «midlertidig miljøforskrift» som regulerer meningsytringer med flagg, bannere og skilt utenfor tettsteder – og Arnos flagg oppfyller ikke kravene. 

Flaggene står for langt fra haven hans og det er maksimalt tillatt med fire flagg i henhold til den ferske og ikke nødvendigvis så altfor «midlertidige» miljøforskrift.

Opp ned over hele landet

Hvor klokt det har vært av provinsmyndighetene å gjøre en sak ut av denne saken, er uvisst. Flaggstriden i Utrecht har vakt oppmerksomhet og bøndene mobiliserer. Bare langs A1 er det kommet opp 1000 flagg og lignende aksjoner planlegges eller er kommet over hele landet. 

Det nederlandske opp ned-flagget er nok et symbol på bøndenes kamp mot røkla.

Kritisk dommer

Heller ikke i retten ligger provinsmyndighetene spesielt godt an. Dommeren har stilt kritiske spørsmål eftersom en domsavsigelse i myndighetnes favør vil få konsekvenser for hele landet:

– Nesten alt område utenfor tettsteder omtales som «landskapsverdiområde». 

Avslappet Arno

Rettens avgjørelse kommer 30. mai. Hvis avgjørelsen går bonden imot, har han én dag på seg til på å fjerne flaggene. 

Arno tar det ganske avslappet:

– Hvis jeg taper lar jeg fire stå igjen. 

Om Arno måtte fjerne flaggene eller ikke, kan du lese i oppdateringen av saken her.

Twitreren @widtvoet roser myndighetenes utsøkte prioriteringer og kommer i samme slengen med et tips til Huurdeman:

– Ertstatt flaggene med store skilter som beskriver bøndenes problemer. Øverst seks linjer i blått, så seks hvite og sist seks røde linjer. Bruk tykke bokstaver som står tett sammen:

PS. Noen kilder oppgir seks, ikke åtte flagg.

 

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker med det samme de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.