Syv norske forlag refuserte Peder Jensens bok om 22/7 og alt som fulgte. Han måtte til Danmark og Trykkefrihedsselskabets forlag for å finne en forlegger.

Men hvordan skulle boken spres i Norge? En norsk bok kan ikke selges fra Danmark.

Document forlag har et samarbeid med Trykkefrihedsselskabets Bibliotek. I begge land merker vi at ytringsfriheten er under press, nå også til den ultimative pris. Skuddene mot Krudttønden.

Skulle vi bøye oss for de som har lyst til å gjøre Peder Jensen fredløs? Refusjonen er en skam for norsk offentlighet. Det ville ikke skjedd med noen annen forfatter. Det sier mye om hva man kan si og ikke si i dagens Norge.

Kunne ikke Raga Rockers sang ha passet godt på disse tause portvokterne?  – Det er godt å ha noen å hate?

Vi mener norsk offentlighet fortjener bedre. Vi mener det finnes ganske mange som er uenig med Peder Jensen, men vil forsvare hans rett til å komme til orde.

I prinsippet er man for ytringsfrihet. Men i praksis? Avslaget kommer ikke til å stå med gullskrift i forlagshistorien.

Fritt Ord ga 70.000 til manusarbeid. Forplikter ikke det?

Document har ytringsfrihet som en av sine aller fremste saker. Det er en linje vi vet leserne forventer at vi forsvarer.

Ytringsfrihet handler ikke om å gjøre seg fortjent til en favour. Det er en rett. Avslaget fra de syv skyldtes utenforliggende forhold. Skal utenforliggende forhold avgjøre om en bok kommer ut?

På vegne av en kritisk offentlighet sa vi nei. Det kan vi ikke tillate. Derfor har Document Forlag stilt sin kanal til disposisjon for Trykkefrihedsselskabets Bibliotek/Free Speech Library, så boken kan kjøpes på nett og i bokhandlene.

Vi vil gjerne få slå dette fast, så vi slipper «avsløringer». Det er slik det er. Vi står inne for det.

Så skal vi nok vite å komme tilbake og kommentere boken og måten den og forfatteren mottas på. Det sier nemlig noe om hvem vi er og hvem vi ønsker å være.

 

E-boken er i salg og papirutgaven følger mandag 21.12

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂