Høyres  landbrukspolitiske talsperson Westgaard-Halle. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mangelen på flere jordbruksvarer viser at Støre-regjeringens landbrukspolitikk har spilt komplett fallitt, mener Høyre.

I senere tid har det periodevis vært utsolgt for egg i butikkene her i landet. Det er noe nordmenn ikke har opplevd på mange år.

Men også for andre landbruksprodukter har det vært leveringsproblemer. Tine importerer melkepulver på grunn av melkemangel, og mangel på norske poteter har ført til at butikkene må importere fra utlandet.

Dette får Høyre til å reagere, og man mener regjeringen ikke makter å gjøre den helt elementære jobben med å sikre norske landbruksprodukter til forbrukerne.

NTB melder om saken.

– Situasjonen vi står i, understreker at dagens landbrukspolitikk ikke fungerer. Det er en politikk fra 1950-tallet, sier Høyres landbrukspolitiske talsperson Westgaard-Halle til VG.

For å få en forklaring på hvordan man kunne havne i dette uføret, har landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) kalt inn Tine og Nortura til et møte denne uken.

Denne delen av norsk næringsliv styres etter en form for planøkonomi der staten har en avgjørende rolle i å regulere produksjonen.

Dette er ikke helt ulikt det man har i sosialistiske land, et system som sjelden har vist seg å være noen optimal måte å organisere noe som helst på.

Hvert år bestemmer nemlig den norske staten, etter anbefalinger fra samvirket Tine, hvor mye melk som skal produseres. Også samvirket for egg og kjøtt, Nortura, gir staten råd før de bestemmer bøndenes kvoter.

Hvis norske bønder produserer mer melk enn det kvoten rommer, må de betale en overproduksjonsavgift til staten.

Westgaard-Halle er kritisk til denne ordningen. Hun foreslår at man vurderer en uavhengig aktør som regulator i markedet.

Landbruksministeren fra Senterpartiet ønsker imidlertid ingen endringer i det systemet man har her i landet, og svarer at han har liten tro på at en uavhengig regulator som ikke kjenner markedet vil gjøre en bedre jobb enn Tine.

– I en normalsituasjon er overproduksjonsavgiften et virkemiddel som hindrer overproduksjon og sikrer bonden en anstendig og jevn pris for melken, sier Pollestad til VG.

Senterpartiet har iblant blitt kritisert for å være mer opptatt av bøndene enn av den befolkningen bøndene skal sikre matvarer til.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.