Den nederlandske bonden Arno Huurdeman vant rettssaken mot provinsmyndighetene i Utrecht som ville tvinge ham til å fjerne flaggene han hadde hengt opp ned for å hedre sin nabo som ikke lenger klarte myndighetenes krig mot maten og tok sitt eget liv. 

Huurdemans flagg får lov til å henge

Retten kom til at den grunnlovsfestede retten til ytringsfrihet samt Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er hevet over provinsmyndighetenes midlertidige forordning utferdiget for å «beskytte landskapsverdier». Utrechts provinsmyndigher har ikke hjemmel for å gripe inn mot Huurdeman som har hengt opp åtte nederlandske flagg på eiendommen sin langs motorvei A1. 

Retten mener at det provinsielle flaggforbud Utrecht har innført ikke bør handle om innholdet av de meninger som uttrykkes med et flagg – som at visse flagg som for eksempel regnbueflagget, er tillatt, mens det nederlandske flagg opp ned ikke er tillatt. 

– Konsekvensen av det er at flagg som middel til å uttrykke en mening i praksis blir fjernet. Og det skal ikke provinsen gjøre.

Hart van Nederland:

[Het provinciale vlaggenverbod dat Utrecht heeft ingevoerd mag niet gaan over de inhoud van de mening die met een vlag wordt uitgedrukt. Het is dus niet zo dat bepaalde vlaggen, zoals de regenboogvlag, wel zijn toegestaan, terwijl omgekeerde Nederlandse vlaggen niet zijn toegestaan, stelt de rechtbank. 

– Het gevolg daarvan is dat een vlag als middel om je mening te uiten feitelijk geen betekenis meer heeft. En dat mag de provincie niet bepalen.]

Krig mot bøndene

Ifølge Huurdeman hang han flaggene opp ned til minne om sin avdøde nabo: 

– Regjeringen har erklært krig mot bøndene. Min nabo hengte seg fordi han ikke kunne klare det lenger, sa Huurdeman til RTV Utrecht. 

Du kan lese om grunnlaget for «den omvendte flaggstriden» her:

Nederland: Bøndenes nye, sofistikerte protester frustrerer myndighetene

 

 

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker med det samme de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.