En rekke Ap-fylker presser på for at Arbeiderpartiets landsmøte skal vedta å øke barnetrygden og de laveste sosiale satsene. 

Partileder og statsminister Jonas Gahr Støre advarer imidlertid om at noen vil bli skuffet.

– Det vil alltid være et balansepunkt mellom kontantutbetalinger og gode tjenester. Det blir et spørsmål om hvor vi prioriterer ressursene, men også et politisk spørsmål om hva gode og tilgjengelige tjenester betyr, sier Støre til Vårt Land.

Økte priser på mat, strøm og boliglån, kritikk mot arbeidslinja og prinsippet om at det alltid skal lønne seg å jobbe, er bakteppet for kravene.

Men statsministeren heller kaldt vann på bålet.

– I tiden vi er i nå, med knappere ressurser og mindre økonomisk handlingsrom, blir det et prioriteringsspørsmål, sier Jonas Gahr Støre om barnetrygden.

Ap har i stedet prioritert billigere barnehage og SFO, fordi å nå flere barn med slike tjenester er viktig for «sosial deltakelse og språkopplæring», mener Støre.

Støre i mål: Ap halvert

– Den satsingen vil jeg nødig være foruten. Den er viktig for integreringen i en mangfoldig by, sier han om Drammen, som så en dramatisk økning i bruk av SFO etter at tilbud ble gratis.

Samtidig understreker Ap-lederen at kontantytelser som uføretrygd «skal kunne ta vare på folk som ikke kan arbeide».

– De som helt klart ikke kan jobbe, skal være trygge, sier Støre.

For Støre handler arbeidslinja dypest sett om at folk skal ha mulighet til å leve av egen lønn og forsørge seg og sine.

– Det har med verdighet å gjøre. For noen er det et lett valg, for andre krever det at fellesskapet legger til rette. De trenger kanskje mer kompetanse eller mulighet til å jobbe noe mindre enn 100 prosent, sier Støre.

– Poenget med begrepet arbeidslinja var at det skulle være mulig og attraktivt å jobbe for alle som kan, avslutter Ap-lederen.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.