Den britiske regjeringens planer om å innkvartere illegale migranter i nedlagte militærleirer og brakkeanlegg møter sterke protester. Europarådet har protestert, og andre kaller forslaget rasistisk. Utgiftene til migranter beløp seg i fjor til rundt 45 milliarder kroner, noe som tilsvarer en tredjedel av det britiske bistandsbudsjettet.

– Kostnadene ved å bruke hoteller er ikke økonomisk bærekraftig, sa Sunak på det ukentlige statsrådsmøtet før påske.

Immigrasjonsminister Robert Jenrick opplyste at regjeringen nå vurderer rimeligere alternativer, som å gjenbruke nedlagte brakkebygninger og andre transportable bygg ved to tidligere Roya Air Force-baser sørøst og øst i England.

– Royal Air Force-kasernene vil gi grunnleggende og funksjonell innkvartering for opptil 3700 asylsøkere, sier han.

Regjeringen undersøker også muligheten for å innkvartere migranter i fartøyer som ferger og lektere, og understreker at alle disse tiltakene til sammen kan redusere utgiftene til innlosjering av migranter med 2,3 milliarder pund (drøye 29 milliarder kroner) i året. (NTB)

Sterke protester

Disse detaljene har fått protestene mot regjeringens lovforslag, i kortform kalt Illegal Migration Bill (Lovforslag om illegal migrasjon), til å tilta i styrke.

“We are deeply concerned by the rise in inflammatory, racist, anti-migrant language being used by the UK Government in recent years,” Chris Afuakwah from the Scottish Refugee Council told The Herald.

“In 2016, we were horrified by Nigel Farage standing in front of that Breaking Point poster – and now, seven years later, politicians and public figures have adopted this far-right language and normalised its use.

– Vi er dypt bekymret over økningen i oppildnende, rasistisk, migrant-fiendtlig språk som har blitt brukt av den britiske regjeringen de siste årene, sa Chris Afuakwah fra Scottish Refugee Council til The Herald.

– I 2016 ble vi forferdet over at Nigel Farage sto foran en Breaking Point-plakat – og nå, syv år senere, har politikere og offentlige personer tatt i bruk dette høyreekstreme språket og normalisert bruken. (The Herald)

Immigrasjonsminister Robert Jenrick argumenterer for at lovforslaget, som nå er klart for en tredje gjennomgang i Underhuset, også er nødvendig for å bedre den britiske befolkningens kår:

Jenrick understreker at utgiftene til å innkvartere migranter på hoteller går ut over lokalsamfunnenes budsjetter og svekker de offentlige tjenestene for britene.

– Vi må ikke la hensynet til illegale immigranters levevilkår gå ut over det britiske folks levevilkår. Innkvarteringen av migranter bør dekke deres livsnødvendige behov og ingenting mer, vi kan ikke risikere at landet vårt blir en magnet for millioner av mennesker som søker bedre økonomiske utsikter, understreket Jenrick.

Bruk av ferger og lektere kan ta noe tid å få på plass fordi disse må kjøpes inn, men visestatsminister Dominic Raab sier at lektere er et av alternativene.

Raab mener at migrantenes håp om å få bo på hotell er et «perverst insentiv» for å foreta den farlige reisen over Kanalen. (NTB)

Bryter internasjonale forpliktelser

Europarådet advarte uka før påske om at forslaget til ny asyl- og innvandringslov i Storbritannia ikke er forenlig med landets internasjonale forpliktelser.

Forslaget innebærer blant annet at innenriksdepartementet får en «plikt til å avvise» dem som ankommer Storbritannia uten lovlig innreisetillatelse. Dette prinsippet er ment å trumfe retten til å søke asyl.

Europarådet, som overvåker menneskerettssituasjonen i Europa, mener at det britiske lovforslaget skaper klare og direkte spenninger med veletablerte og grunnleggende menneskerettighetsstandarder. (NTB)

The UK spent a third of its international aid budget on refugees in the UK – what it’s paying for, and why it’s a problem (The Conversation)

Les også:

Britene sliter med å sende ut kriminelle albanske migranter

Nesten 700.000 migranter i Libya er klare for å reise til Europa

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.