Britene vil sende granater med utarmet uran til Ukraina. Russland advarer og sier at det i så fall vil få konsekvenser. Russland vil bli tvunget til å svare, sier Putin. – Det tas nå et nytt steg, og det blir færre og færre igjen, kommenterte forsvarsminister Sergej Sjojgu med tydelig referanse til atomvåpen.

Granater med utarmet uran har noen egenskaper som gjør dem spesielle og kontroversielle. Bruken av dem er dårlig PR for vestlige regjeringer som vil stille Russland for retten.

Den britiske regjeringen bekreftet tirsdag at landet vil sende panserbrytende ammunisjon til bruk i Challenger 2-stridsvognene til Ukraina, og at denne ammunisjonen inneholder utarmet uran.

Når slik ammunisjon treffer målet, omdannes mye av uranet til støv som tar fyr. Mannskaper om bord i pansrede kjøretøy drepes av splint- og forbrenningsskader.

Utarmet uran er også kjemisk giftig og kan føre til alvorlige skader på nyrer og andre vitale organer. Radioaktiviteten er også kreftfremkallende og blir værende lenge i støv på slagmarken. (NTB)

Sjojgu sa at Russland selvfølgelig har noe å svare med. Saken har vakt stor oppmerksomhet i Russland.

«Naturally, Russia has something to answer this with,» Shoigu told reporters when asked about the ammunition.

Earlier, Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova called the plan the «Yugoslavia scenario», saying the ammunition caused cancer and infected the environment.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.