Menn som overtar kjøkkenet, hylles for sin likestilling og ambisiøse matlaging. Men egentlig er dette bare en måte å undertrykke kvinner på.

Kvinnene blir tapere i oppgavefordelingen, skriver Kristofer Ahlström. For menn som lager mat, er kun motivert av å slippe unna å ta vare på sine egne barn.

Ahlström er Dagens Nyheters selverklærte mannlige feminist, og uttrykker sine holdninger om mannlige hjemmekokker i en kulturkronikk.

Menn som lager mat, fremmer sin egen vellykkethet på sosiale medier, hvor de skryter av sine avanserte prestasjoner.

Det är filmer på matlagning så vetenskapligt sofistikerad att den kan förväxlas med tillverkning av ett nytt grundämne.

Dessa familjefäder som tar över i köket får motta jubel. De beröms som Den Nya Jämställdheten. De får hjärtan på Instagram, den allra finaste utmärkelse en människa kan tilldelas.

De må verka moderna och upplysta, att de lagar maten av idealistiska skäl, men i mina ögon är det bara ytterligare ett sätt som killar hackat jämställdheten till sin fördel – ännu ett sätt som gör kvinnor till förlorare i fördelningen.

For siden mennene bruker timesvis på kjøkkenet, må kvinnene ta resten av husarbeidet, samtidig som de tar seg av barna, som blir oversett av sine fedre som er opptatt av å lage kimchi.

Lekplatsen? Nej nej, jag måste syra kimchin! (Tillagningstid: 172 timmar).

Kvinnene må nøye seg med oppgavene som har lav status, mens mennene får skryt for jobben på kjøkkenet. For menn har en spesiell evne til å øke statusen på de oppgavene de utfører.

Det är allmänt känt att alla sysslor blir prestigefyllda så snart män tar dem i besittning.

Gäller då detta beteende alla män? Nej, inte alla män. Men det finns en särskild sorts man som det passar in på, kalla honom carbonara-mannen, eftersom det går en röd tråd mellan mäns drastiskt ökade kunskap om carbonara och den delade vårdnadens utmaningar.

Hva skjer i de hjem hvor kvinnene står for mesteparten av matlagningen? Dette skriver ikke Kristofer Ahlström noe om. Men han fremhever seg selv som et feministisk forbilde.

Det betyder förstås att jag inte lagar maten lika ofta i familjen. Men se det som modern jämställdhet, kompetens går före kvotering. Jag är i stället den som oftare plockar undan, diskar och lär mig alla sånger i ”Thomas tåget och vännerna”.

Var finns de killarna, undrar jag, influerarna för egots död? Kanske här. Och vem blir markservicens manliga ansikte utåt? Kanske jag.

Man må jo stille spørsmålet om Ahlström er like sterk tilhenger av kompetanse framfor kvotering også i andre situasjoner.

Kronikken møtes av kritikk, og hånes på sosiale medier. Satirikeren Jacob Sundberg er en av kritikerne.

Les også:

Feminismens supermakt slår til igjen, skal få likestilte sykkelfelt

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.