─ Rapporten om Forsvarets informasjonssystemer er en av de mest alvorlige Riksrevisjonen noen gang har lagt frem, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Ifølge NTB har Riksrevisjonen funnet svakheter i Forsvarets kommunikasjonssystemer som kan få store konsekvenser for rikets sikkerhet.

Rapporten tar for seg informasjonssystemene Forsvaret bruker i operasjoner.

I konklusjonen henter Riksrevisjonen fram sin sterkeste kritikkform – nemlig «svært alvorlig». Sist gang denne ble tatt i bruk, var i 2019.

– Bakgrunnen for Riksrevisjonens sterke kritikk er at svakhetene vi avdekker, kan få store konsekvenser for rikets sikkerhet, sier riksrevisoren. (NTB)

Selve rapporten er hemmeligstemplet, men en ugradert oppsummering er tilgjengelig. Konklusjonene er oppsummert punktvis. Her siterer jeg de første punktene, resten kan man lese via lenken ovenfor.

Mangler i samvirket mellom Forsvarets kommando- og
kontrollinformasjonssystemer kan påvirke Forsvarets operative
evne.

  • Kommando- og kontrollinformasjonssystemer med ulik
    teknologi påvirker mulighetene for samhandling.
  • Ulike sikkerhetsdomener påvirker informasjonsutvekslingen
    mellom systemer.
  • Mangler ved taktisk datalink reduserer mulighetene for å
    utveksle data

Det står også at Forsvaret har mangler i evnen til å oppdage og stanse digitale
angrep.

– Forsvarsdepartementet har over tid ikke greid å realisere effektive og sikre informasjonssystemer som understøtter Forsvarets operative evne, heter det i oppsummeringen.

– Det er svært alvorlig at det er mangler ved informasjonssystemene Forsvaret bruker i operasjoner, både når det gjelder samvirke og sikkerhet. Dette kan få store konsekvenser, slår Riksrevisjonen fast.

Forsvarsministeren tar rapporten på alvor

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier i en pressemelding at han deler Riksrevisjonenes virkelighetsforståelse.

– Det Riksrevisjonens har påpekt, samsvarer med våre egne funn, sier Gram, som hevder departementet var kjent med manglene.

– Vi er kjent med manglene, og disse er fulgt opp gjennom en rekke tiltak. Selv om Riksrevisjonen skriver at dette ikke påvirker vår evne til daglige operasjoner, påpeker de at manglene kan få følger for vår operative evne. Dette tar jeg svært alvorlig.

Han sier at regjeringen har økt bevilgningene til cybersikkerhet i 2022.

Andre partier reagerer på rapporten. SV-leder Audun Lysbakken gir Solberg-regjeringen skylden.

– Dette er svært alvorlig, og her må det ryddes opp. Her har Solberg-regjeringen åpenbart forsømt seg, og jeg regner med at Ap-Sp-regjeringen vil følge opp umiddelbart.

Peter Frølich (H) er leder av kontrollkomiteen, og mener tiltak allerede er iverksatt.

– Heldigvis er ikke funnene ukjent for norske myndigheter. Funnene sammenfaller med det Forsvarsdepartementet selv rapporterte i 2018. I 2019 ble det iverksatt store tiltak for å rette opp feilene. Vi har store forventninger til dette arbeidet, og jeg ser at forsvarsministeren mener det samme. Det er betryggende, sier han og lover grundig behandling i kontrollkomiteen.

Også Rødt, Arbeiderpartiet og Senterpartiet tar rapporten med stort alvor. Men Senterpartiets representant i kontrollkomiteen gir også Høyre-regjeringen skylden.

– Dette er altså en mildt sagt uheldig arv fra Høyre-regjeringen, sier han.

Uten digital kompetanse er det vanskelig for Forsvaret å utføre sitt hovedoppdrag, som er å beskytte landet. Dette er svært urovekkende i en situasjon hvor konflikten mellom NATO og Russland eskalerer som følge av krigen i Ukraina, hvor også norske våpenleveranser bidrar.

Samtidig er det en mulig trussel mot Norges viktigste industri, noe blant annet sabotasjen av Nord Stream og dronene rundt oljeplattformene våre i Nordsjøen er symboler på.

Les også:

Spekulasjonene går høyt om Nord Stream

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.