Forsvarsdepartementet har gjort for lite, for sent ved innfasingen av de nye kampflyene F-35, slår Riksrevisjonen fast. Dermed blir flyene ikke klare i tide.

Riksrevisjonen kommer nå med hard kritikk mot Forsvarsdepartementet for innføring av de nye kampflyene. I dag offentligjør Riksrevisjonen for første gang informasjon om innfasinga av F-35. I 2019 undersøkte de kampflyvåpenets operative evne, men da var hele undersøkelsen gradert, skriver Forsvarets forum.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sa følgende under pressekonferansen:

– Vår vurdering er at Forsvarsdepartementet ikke har gjort nok for å nå målet om full operativ evne i 2025. Det er et klassisk tilfelle om at det er gjort for lite, for sent, sier han.

– Det handler både om selve kampflyene og systemene rundt for at flyene skal kunne operere som forutsatt. Det får konsekvenser for den øvrige oppgaveløsninga i Forsvaret. F-35 kan bli dyrere enn antatt, sier Schjøtt-Pedersen videre.

Den kritiske rapporten føyer seg inn i rekken av kritiske rapporter Riksrevisjonen tidligere har kommet med, blant annet om fregattene og helikoptrene. Styring og ledelse av store prosjekter blir også nå kritisert.

– Utfordringer med styring og ledelse går igjen på tvers av disse undersøkelsene også når risikoen er godt kjent. Vi må stille det grunnleggende spørsmålet rundt at forsvarssektoren ikke klarer å rette opp feil og mangler de er fullt klar over.

F-35 er tidenes største offentlige investering, men nå ser det ut til at Forsvare ikke klarer å gjøre alle flyene kampklare innen 2025, som lovt. Blant annet har man undervurdert behovet for særlig teknisk personell.

– Forsvarsdepartementet har vesentlig undervurdert behovet for bemanning i kampflyorganisasjonen. Andre land som også har anskaffet F-35, som Nederland og Storbritannia, har for eksempel budsjettert med dobbelt så mange teknikere per fly som Norge.

Dette skriver Riksrevisjon i sin rapport, hvor konklusjonen er lite hyggelig lesning.

– Riksrevisjonen erkjenner at det er satt i verk en del tiltak for å imøtekomme anbefalingene fra den forrige undersøkelsen. Tiltakene vil ikke være tilstrekkelige og har ikke vært iverksatt tidsnok for å nå Stortingets ambisjon for kampflyvåpenet i 2025.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.