Nye F-35 fly på vingene over Trøndelag. Foto: Ned Alley / NTB.

Leveringen av Norges nye kampfly er godt i gang. Nå har ytterligere tre fly ankommet landet, slik at det nå disponeres 21 av disse flyene på norsk jord.

Det er Forsvarets Forum som melder om saken:

I går kveld mottok Ørland flystasjon tre nye F-35 kampfly, skriver avisen.

Ifølge sjef for 132 Luftving, oberst Øivind Gunnerud, vil de tre nye flyene innebære at Forsvaret får vesentlig økt operativ evne.

Norge har mottatt 31 F-35, hvorav ti av dem er i USA på Luke Air Force Base i Arizona.

Det vi si at per nå er 21 av de 52 bestilte flyene operative på norsk jord. De resterende skal ankomme suksessivt de neste tre-fire år.

Fra Forsvarets side er man fornøyd med fremdriften i det som er kalt tidenes norske flykjøp.

– Det er imponerende at både produksjonen og leveransen av flyene ikke er blitt nevneverdig forsinket grunnet den globale Covid-19 situasjonen, sier sjef for 132 Luftving oberst Øivind Gunnerud, ifølge en pressemelding fra Forsvaret.

F-35 er forventet å nå såkalt full operativ evne i 2025, og allerede fra neste år skal kampflyene overta Nato-beredskapen Quick Reaction Alert (QRA) fra Evenes, opplyser Forsvarets Forum.

Samtidig fases kampflyet F-16 gradvis ut av det norske Forsvaret, etter å ha vært i drift her i landet helt siden 1980.

Kjøpet av F-35 har vært omstridt, grunnet høy pris og uavklarte driftskostnader. De fleste er enige om at dette er et formidabelt kampfly.

Les også:

De omstridte jagerflyene: Også Sveits valgte F-35

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

&;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂