Forsvarets tre første F35 da de landet på Ørland flyplass da de ankom i 2017. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Forsvaret mangler flyteknikere, og mangelen skal ha vært et k­ritisk punkt i Riksrevisjonens hemmeligstemplede rapport om de nye F-35-flyene.

Det hevder Klassekampen, som har snakket med en sentralt plassert kilde med innsikt i rapporten.

Ifølge avisen har Stortinget nettopp sluttbehandlet den omdiskuterte rapporten fra Riksrevisjonen, som Forsvarsdepartementet ønsket å hemmeligholde, noe et flertall i kontrollkomiteen aksepterte.

Norge skal kjøpe inn­til 52 kamp­fly av ty­pen F-35 for å er­stat­te F-16-fly­ene, som ble fa­set ut fra 2019. I 2025 er alle nye ja­ger­fly kla­re, men det kreves et kobbel av flyteknikere også, og Norge har slitt lenge.

Ifølge Klassekampen er teknikersituasjonen sentral i rapporten, der Forsvaret ikke bare mangler flyteknikere, men også sliter med å rekruttere nye og holde på dem de har.

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere rapporten. Luftforsvaret bekrefter mangel på teknikere, men avviser at situasjonen er alvorlig.

Ved skolesenteret i Kjevik utenfor Kristiansand, der teknikere utdannes, er målet over 40 nye teknikere i året.

– Vi har et underskudd på 20 til 25 stykker hvert år, sier lederen for Norsk offisersforbund ved Kjevik, Torbjørn Strand.

– Det vil få konsekvenser etter hvert. Det kommer til å føre til kollaps. Vi kommer ikke til å få flyene opp i lufta, sier han.

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂