Kina har planer om å bygge et solkraftverk i verdensrommet som skal sende energien som mikrobølger til jorden.

Kina hadde et opprinnelig mål om å lansere et énmegawatts solkraftverk i verdensrommet innen 2030. Teknologiske fremskritt og potensiell militær nytte har fått myndighetene til å fremskynde planene.

Den første utplasseringen av solkraftverket er nu planlagt å finne sted i 2028 – to år tidligere enn den opprinnelige planen. En satellitt i bane rundt jorden med en avstand på rundt 400 km, skal teste teknologi for å overføre energi til jorden.

Denne satellitten vil konvertere solenergien til mikrobølger eller laser og overføre den til mottagere på jorden hvor den vil konverteres tilbake til elektrisitet, ifølge South China Morning Post. Den vil i første omgang produsere ti kilowatt.

Planen er å bygge kraftstasjonen i fire trinn. To år etter første lansering vil de sende opp en kraftigere satellitt for å gjennomføre mer omfattende tester. Kraftverket vil ifølge planene, være i stand til å distribuere ti megawatt til militære og sivile brukere innen 2035.

Innen 2050 håper de å kunne skalere produksjonen i verdensrommet opp til et kommersielt konkurransedyktig nivå på linje med dagens atomkraftverk. 

Energien kan også overføres til andre nasjoner enn Kina «som energieksport, utviklingshjelp eller som en del av støtten ved humanitære katastrofer».

Dette er ikke første gang denne teknologien er foreslått utviklet, men det vil være den første som blir realisert. 

Et lignende energiprosjekt ble foreslått av NASA for to tiår siden, men ble aldri virkeliggjort. Storbritannia har bestilt uavhengig forskning på solenergi fra rommet og håper å ha et solkraftverk i bane innen 2035.

Satellitter i geosynkron bane er 99 prosent av tiden eksponert for sollys. Lysets intensitet er mye større i rommet enn på jorden ettersom det ikke passerer noe atmosfærisk filter.

Solenergianlegg i bane vil kunne levere energi 24 timer i døgnet – uavhengig av hva værvarslingen finner på å melde.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.