Kort tid etter en vellykket landing nær månens sørpol har India skutt opp sonden Aditya L1 som skal studere solen på nærmere hold.

Sonden ble skutt opp fra romfartsbasen Sriharikota i delstaten Andhra Pradesh på den indiske østkysten lørdag. Framfor seg har den en ferd på 1,5 millioner kilometer før den skal gå i bane rundt solen.

Målet er blant annet å studere plasmautbrudd. Energien fra disse kan blant annet forstyrre satellitter, og håpet er at Adityas observasjoner kan bidra til å redusere slike problemer.

Oppskytingen fra Sriharikota skjer mens India fortsatt jubler over den vellykkede landingen til den ubemannede måneraketten Chandrayaan-3, som nylig plasserte en sonde nær månens sørpol.

I likhet med Chandrayaan bruker Aditya en «lavprismetode» for å komme seg ut i verdensrommet. Den skal gå rundt jorden i 16 døgn før den slynges videre ut i rommet. På den måten trengs det mindre drivstoff, noe som bidrar til at Indias romferder er billigere enn andre stormakters ekspedisjoner.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.