Romfartøyet Odysseus har veltet. Ett av de seks bena traff en sten under landing og Odysseus veltet, men kommuniserer fortsatt med jorden, opplyser selskapet Intuitive Machines.

Odysseus «er stabil nær det påtenkte landingsstedet», ved krateret Malapert A i nærheten av månens sørpol, forteller selskapets administrerende direktør Stephen Altemus.

– Vi har kommunikasjon med landingsfartøyet og sender kommandoer til det, sier Altemus.

Det jobbes nå med å innhente de første bildene fra månens overflate fra landingsstedet, legger han til. (NTB)

Det var noen nervepirrende minutter da romfartøyet skulle lande. Problemer oppsto med navigasjonssystemet og i kontrollrommet i Houston måtte man ty til nødprosedyrer.

På kort tid måtte de improvisere og skrive en programvareoppdatering slik at man kunne gå over til Nasas eksperimentelle laserbaserte navigasjonssystem i stedet – et system som til nå ikke har vært tatt i bruk i reelle landingsforsøk.

Bekreftelsen på landingen skulle ha kommet bare noen sekunder etter at landingen var et faktum, men det tok i stedet rundt 15 minutter. (NTB)

Dette er første gang USA har landet på månen siden Apollo 17 i 1972. Etter mer enn 50 års fravær var dette en stor dag for amerikansk romfart, men først og fremst er det en seier for privat, kommersiell romfart.

Men da nyheten om at landingen ikke var vellykket kom, falt børsverdien med 27 prosent.

Det er det relativt ukjente selskapet Intuitive Machines som ble grunnlagt for ti år siden av som har utviklet det ubemannede romfartøyet. Månelanderen ble skutt opp 15. februar med en Falcon 9 rakett fra SpaceX, og gikk inn i bane den 21. Etter noen kommunikasjonsproblemer er det bekreftet at Odysseus, også kjent som  «Odie» eller IM-1, landet trygt på månens overflate for å starte med planlagte eksperimenter.

Det var ikke umiddelbart klart etter touchdown at landeren hadde overlevd, noe som førte til flere minutters neglebiting under direktesendingen før Intuitive Machines endelig kunne erklære at de kommuniserer med fartøyet og landingen var bekreftet. Men altså i liggende posisjon.

Odysseus har med seg forskningsprosjekter fra NASA for 118 millioner dollar, etter avtaler gjennom Commercial Lunar Payload Services, or CLPS. Det er også kommersiell last ombord, inkludert et skulpturprosjekt fra kunstneren Jeff Koons, av alle ting.  Nå har forskerne omtrent en uke på seg til å drive eksperimenter før solen går ned, og fartøyet vil slutte å fungere.

Å lande på månen vil neppe bli rutine, og mange har feilet: Både et japansk selskap og Russlands romfartsorganisasjon mislykkes i 2022. I januar i år skulle et fartøy utviklet av Astrobotic Technology lande på månen, men måtte stoppe forsøket på grunn av en drivstofflekkasje. Den største utfordringen er å bremse ned fartøyet fra over 10.000 km/t, komme seg inn i bane, og senke farten til null på en kontrollert måte.  Månen vår har også spor av en ekstremt tynn atmosfære som kompliserer landingen.

NASA har dedikert seg til å lande på månen med sitt nye fartøy Artemis, som skal skytes opp med rakettsystemet Space Launch System (SLS). Men å lande sonder på månen er en ting: Å lande med mennesker, som dertil også skal hjem igjen, krever et helt annet sikkerhetsnivå, derfor annonserte NASA i forrige måned at de må utsette månelandingen med astronauter til 2026.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.