Det er lett å være kritisk til flyreiser, noe annet er det å fly mindre selv. Foto: Javad Parsa / NTB

En dansk rapport viser at kun én av fem gjør noe for å leve såkalt bærekraftig. Det til tross for at langt flere hevder å være opptatt av klimaet. Mange er overhodet ikke interessert i saken.

Avstanden mellom ord og handling er ofte stor i klimasaken, i hvert fall om en skal tro en ny dansk undersøkelse.

Ifølge NTB-Ritzau oppgir bare noe over halvparten av danskene at de er villige til å endre sin egen atferd for klimaet. Men det er bare én av fem som lever forholdsvis bærekraftig.

Dette kommer frem i en klimarapport fra Instituttet for Fremtidsforskning og Epinion i Danmark. Rapporten er utarbeidet på bakgrunn av et spørreskjema som er sendt til et representativt utvalg dansker..

Her svarer 55 prosent at de i høy grad eller i veldig høy grad er villig til å endre måten de lever på, for å begrense klimaendringene.

Samtidig svarer kun 62 prosent at de er på noe vis er bekymret for klimaendringene.

Mange politikere og aktivister/pressefolk vil være skuffet over at disse tallene ikke er vesentlig høyere, etter flere tiår med massiv, ensidig klimapåvirkning i medier og i skolene.

For det er hele 45 prosent som i liten grad eller ikke i det hele tatt er villige til å endre måten de lever på.

Ifølge rapporten er det kun mellom 30 og 40 prosent som er villige til å betale mer for varer som kjøtt og bensin, i form av høyere klimaavgifter.

I rapporten dukker det opp en stor gruppe mennesker som har fått merkelappen «mer holdning enn handling». De sier de er opptatt av klimaet, men fortsetter selv å leve med et såkalt stort klimaavtrykk.

Gruppen kjennetegnes ved å ha de «riktige» holdningene, men motstridende atferd. Personene i denne gruppen er ofte høyt utdannede mennesker med høye inntekter, og gruppen utgjør 42 prosent av dansker.

Bare ca. 20 prosent, eller en av fem, oppgir at de i dag lever såkalt bærekraftig, og har gjort vesentlige endringer i egen livsstil.

Rapporten bekrefter dermed at klimasaken gjerne er en arena for personlig posering med «rette meninger», mer enn  personlige oppofrelser.

Les også: 

Vi skal samles i drabantbyer: Et dehumaniserende tyranni

Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.