Britene reagerer med sinne på at Spania har lagt inn restriksjoner for briter som vil ha sommerferie i landet. Spania krever at britene må bevise hvor de skal oppholde seg og at de har minst 100 euro til bruk for hver feriedag per person. Det er rundt 4000 kroner per dag for en familie på fire. Britene må også fremvise returbillett.

Uten EU-medlemskap og Schengen blir Storbritannia ansett som et «tredjeland» av EU. Og med det følger et annet regelverk.

Spanias økonomi trenger britiske turister. Det oppdaget de under korona-krisen da ingen fikk reise noe sted. Da er det kanskje ikke så lurt å legge inn for mange unødvendige restriksjoner.

Den offisielle informasjonen i Storbritannia for reise til Spania lyder:

«Ved spansk grensekontroll må du kanskje vise en retur- eller viderebillett; vise at du har nok penger til oppholdet; vis bevis på overnatting for oppholdet ditt, for eksempel en hotellbestillingsbekreftelse, bevis på adresse hvis du besøker din egen eiendom (f.eks. andre bolig), eller en invitasjon fra verten din eller bevis på adressen deres hvis du bor hos en tredjepart, venner eller familie».

«Den spanske regjeringen har klargjort at «carta de invitation» er et av alternativene som er tilgjengelige for å bevise at du har overnatting hvis du bor hos venner eller familie».

Det spanske innenriksdepartementet sier:

‘Utlendinger fra tredjeland må bevise, hvis de kreves av tjenestemennene som har ansvaret for å kontrollere innreise til spansk territorium, at de har økonomiske ressurser for å komme inn i landet, gjennom kontanter, reisesjekker, betalingsbrev, eller kredittkort, som også må bevises å ha tilstrekkelige midler tilgjengelig på seg.’

Det er et paradoks at britene behandles som om de var potensielle illegale innvandrere all den tid det renner inn nettopp illegale innvandrere fra resten av verden til EU, og da ikke minst fra Frankrike til Storbritannia. Mens franske myndigheter krever at britenes pass skal fysisk stemples, er de samtidig uinteressert i å stanse alle gummibåtene med tusenvis av asylsøkere som reiser den andre veien over kanalen.

Stempling av pass og underbemanning på fransk side har skapt enorme køer ved Dover hvor familier ble sittende i 7-8 timer.

Britene skjønner selvfølgelig hva som skjer. Dette er en hevn over at de forlot EU. Maskinlesing av britiske pass i EU er fremdeles mulig, det er viljen det står på:
For britiske innbyggere på Gilbraltar gjelder de samme pass-stemplingreglene. En av dem fortalte: «Britiske expats som bor i Gibraltar er også underlagt de samme kravene, avhengig av hvordan grensevaktene føler for det. I det minste går passene våre tomme for stemplingsplass, med tanke på at innbyggere i Gibraltar ofte trenger å krysse over en time eller så for å handle, besøke slektninger, i vårt tilfelle slippe av hunden vår til kennelen når vi reiser videre på ferie. Ironisk nok er mesteparten av dette for å bruke penger i Spania.»

The Telegraph     The Mirror    Daily Mail

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.