Da Russland ble ekskludert fra betalingsplattformen Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), stoppet så godt som all eksport fra Afrika til Russland.

Fredag meldte Kenya Flower Council (KFC) at bestillinger av snittblomster og prydplanter fra Russland og Ukraina er blitt kansellert siden 24. februar:

– Vi har ikke vært i stand til å sende blomster og vi frykter at vi kan miste dette markedet hvis krigen vedvarer, sa KFC og minnet om at Kenya eksporterte snittblomster og prydplanter til Russland og Ukraina for ca. 155 millioner amerikanske dollar i 2021.

Ifølge data fra det kenyanske National Bureau of Statistics eksporterte Kenya totalt 210 000 tonn blomster til en verdi av 952 millioner USD i 2021. Det gjør blomstereksport til en av Kenyas viktigste valutakilder ved siden av te, diaspora-overføringer og turisme.

Ifølge KFC går mer enn 70 prosent av blomstereksporten til EU, hovedsakelig via den hollandske blomsterauksjonen. Andre nøkkelmarkeder er Japan, Australia, Kina og Midtøsten.

– Eksportørene våre får ikke lenger betaling fra Russland og da kan vi heller ikke selge til dem, sa administrerende direktør for Fresh Produce Consortium of Kenya, Ojepat Okisegere og føyde til at blomstersektoren i tillegg lider under handelsblokaden ettersom Russland er en hovedkilde til Kenyas import av gjødsel.

Ukrainian Conflict Has Dimmed Flowers Export from Kenya

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.